2019.01.19., szombat , Fábián,Sebestyén

Szántóföld

2018. november 08.

Ismét téma a kalászosok őszi gyomirtása

A gyomösszetétel évről évre változik, aminek klimatikus és agrotechnikai okai vannak, így az egy- és kétszikűirtást is az adott körülményeknek megfelelően kell elvégezni.

A 2017. őszi Nufarmer Magazinban részletesen írtunk az őszi kalászosokban előforduló gyomosodási problémákról. Két szakember válaszolt kérdéseinkre a témában: Somogy megyében Labant-Hoffmann Éva, a Növénypathyka Kft. gyombiológusa, kísérletvezetője és Vas megyében Ughy Péter, a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztály növényvédelmi szakügyintézője.

Egybehangzóan az egyszikű gyomok, közülük is elsődlegesen a nagy széltippan által okozott nehézségekre hívták fel a figyelmet. A jövő legnagyobb kihívásának pedig mindkét szakember az egyéb egyszikűek – perje, csenkeszfélék, ecsetpázsit – fertőzését tartja. De ezek mellett továbbra sem feledkezhetünk meg a „klasszikus” kétszikű gyomokról, az árvácskáról, veronikáról, ebszékfűről, ragadós galajról, pipacsról, pásztortáskáról, árvacsalánról, tyúkhúrról, amelyek nagy része tavasszal már nehezen irtható. Már csak azért sem, mert a kellemes, enyhe teleken is fejlődnek (elsősorban az árvácska, veronika, árvacsalán, tyúkhúr) és kora tavaszra már virágoznak. A virágzás fenológiai fázisában lévő növények pedig nagyon ellenállók a gyomirtó szerekkel szemben, ezért ezeket is a legegyszerűbben ősszel tudjuk elpusztítani. Arról nem is beszélve, hogy az alacsony csíraszámmal vetett hibridek számára már ősszel komoly gyomkonkurenciát jelenthetnek.

Mind Ughy Péter, mind pedig Labant-Hoffmann Éva kísérleti eredményei és tapasztalatai alapján egyértelműen leszögezhető, hogy az őszi gyomirtás lényegesen hatékonyabb, mint a tavaszi. A nagy széltippan esetén a védekezési küszöbérték 20-30 növény négyzetméterenként, mivel az ilyen mértékű fertőzés már kimutatható termésveszteséget okoz, ám Vas, Zala és Somogy megye egyes részein ekkora területen nem ritka a 200-300 tő nagy széltippan sem. Irodalmi adatok szerint 200-250 széltippan négyzetméterenként akár 20%-os termésveszteséggel is járhat, arról nem is beszélve, hogy mennyire megnehezíti a betakarítást. Hasonló nagyságrendű terméskiesést okozhat az erős kétszikűfertőzés is. Ezek a gyomnövények, legyenek akár egyszikűek, akár kétszikűek, már ősszel is jelentős mennyiségű vizet és tápanyagot vonnak el a kultúrnövénytől, főleg az olyan fajtáktól, amelyeket alacsony tőszámmal vetnek, vagy kicsit gyengébben bokrosodnak.

Az őszi gyomirtás idejét, ahogy más esetben is az engedélyokirat szerint, az határozza meg, hogy a kultúrnövény milyen fenológiai fázisban van, és ezen intervallumon belül a kijuttatást a gyomnövények fejlettségéhez kell igazítani. Az őszi készítmények többségét az egyszikűek 1–3, a kétszikűek 2–4 leveles állapotáig javasolják, mert a bokrosodott, gyökérváltott egyszikűek ellen a hatékonyságuk jelentősen csökken. A csapadékos időjárás a készítmények hatékonyságát növeli, de ne ennek alapján döntsünk, hanem a gyomok fejlettségét figyeljük.

Az őszi gyomirtásra megvásárolt készítmények akár enyhébb téli napokon is kijuttathatók, ha a kijuttatásukat valamilyen oknál fogva ősszel nem tudtuk elvégezni. Fontos, hogy a kezelés fagymentes időszakban történjen, a hőmérséklet pedig a kijuttatás idején 5 fok felett legyen.

Az őszi gyomirtás előnyei

  • Ősszel mind az egyszikű, mind pedig a kétszikű gyomok a legérzékenyebb fenológiai fázisban vannak, ezért a gyomirtás hatékonysága ilyenkor a legnagyobb.
  • Korai sikeres gyomirtással időben kikapcsoljuk a kultúrnövény mellől a gyomkonkurenciát, megszüntetjük a versengést a vízért és a tápanyagért.
  • Az őszi gyomirtásra alkalmas készítmények tartamhatással rendelkeznek, így a télen és kora tavasszal csírázó gyomok ellen is védenek.
  • Akad néhány olyan gyomfaj, mint például az egércsenkesz, amely csak ősszel van olyan fenológiai állapotban, amikor hatékonyan tudunk ellene védekezni.
  • Ha a területen nincs évelő kétszikű (acat, szulák) vagy mélyről csírázó magról kelő kétszikű (napraforgó-árvakelés), akkor az ősszel elvégzett gyomirtás elégséges. Ha ezek a gyomok tavasszal megjelennek, akkor is olcsó hormonhatású készítménnyel, akár a gombaölő szeres kezeléssel együtt, egy menetben elvégezhetjük a felülkezelést.
  • Az egyszikűek ellen hatékony készítmények nagy része őszi árpában tavasszal nem használható.
  • Ha a gyomirtást ősszel elvégezzük, a tavaszi munkacsúcs jobban időzíthető, széthúzható, a munkák kevésbé torlódnak össze, főleg szeles, csapadékos időjárás esetén. Különösen igaz volt ez az idei évre, amikor a márciusi tél után hirtelen megérkezett a nyár. A télből jó állapotban kijövő őszi vetések növekedése ugyan márciusban egy kicsit megtorpant, de a hirtelen beköszöntő meleg időjárás miatt két hét alatt egy hónapnyit fejlődtek. Ezzel együtt tömegesen jelentek meg a rovarkártevők is, amelyek minden kultúrában nagy gradációt mutattak. Egyszerre kellett volna három helyen permetezni, az egyéb munkákról (talaj-előkészítés, tavasziak vetése) már nem is beszélve. Szerencsés volt az, akinek legalább a kalászosok gyomirtásával nem kellett bajlódnia.

Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
http://www.nufarm.com/HU/Kezdolap

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

(x)

Fókuszban
Rengeteg agrárszakember élete követendő

Rengeteg agrárszakember élete követendő

Az Év Agrárembere kitüntető díj során ilyen példamutató embereket ...

Bálint gazda: A haza és a termőföld életem két legfontosabb pontja

Bálint gazda: A haza és a termőföld életem két legfontosabb pontja

Bálint György eklektikus élete során vezetett állami gazdaságot, ...

Már csak 3 napig szavazhat kedvenc agráremberére!

Már csak 3 napig szavazhat kedvenc agráremberére!

A január 20-ig tartó online szavazás győztese Az Év Agrárembere ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.