2020.10.29., csütörtök , Nárcisz

Szántóföld

2017. március 10. péntek • 15:15

Jelentősebb fagykár az őszi káposztarepcét érte

Az őszi búzát, őszi árpát és a tritikálét a vártnál kisebb mértékű, az őszi káposztarepcét azonban jelentős fagykár érte Békés megyében.

Az előzetes becslések szerint a gabonaféléknek mindössze 1-2 százaléka fagyott el - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke pénteken az MTI-nek. Kulcsár László hozzátette, a fagykár elsősorban a mélyen fekvő területeken következett be, amelyeken a tél végén hosszan állt a belvíz.

Az őszi búza a becslések szerint 93 500 hektárból 935 hektáron pusztult ki, őszi árpát 20 500 hektáron vetettek, 210 hektáron pusztult el a növény.

Nagyobb károsodás érte a 22 800 hektáron vetett őszi káposztarepcét a megyében, a területek 15-20 százalékán, körülbelül 3400 hektáron fagyott ki a növény, de néhány gazdálkodónál 50 százalékos a kár mértéke. Ezekre a területekre más kultúrát kell vetni.

A pillanatnyi látkép alapján gyenge közepes termésre van kilátás idén, főként esőre van szüksége az agráriumnak.

Az a gazda, akit fagykár ért, és befizetett a kárenyhítési alapba, az előírásoknak megfelelően bejelentheti a kárt, és jogosult lehet kártérítésre - hangsúlyozta a megyei kamara elnöke.

agrotrend.hu / MTI

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.