2021.04.21., szerda , Konrád

Szántóföld

2021. február 12. péntek • 11:41

Jelentősen romlott a termőföldek talajminősége az elmúlt időszakban

Jelentősen romlott a termőföldek talajminősége az elmúlt időszakban, a kedvezőtlen folyamatok visszafordítása érdekében felelős talajművelésre van szükség – mondta a Magyar Talajbaktérium-Gyártók és -Forgalmazók Szakmai Szövetségének ügyvezetője.

Magyarországon is védeni kell a termőföldet, amelyet több kedvezőtlen folyamat is veszélyeztet - mondta az InfoRádiónak Pénzes Éva. A hazai termőtalajok az uniós országokéhoz képest viszonylag jó állapotban vannak, de itthon is van veszély. Ilyen káros folyamat egyes helyeken a savanyosodás, a szikesedés, a víz és a szél okozta erózió - emelte ki a Magyar Talajbaktérium-Gyártók és -Forgalmazók Szakmai Szövetségének ügyvezetője. Szerinte ez annyira jelentős Magyarországon, hogy a szántóterületek közel hatvan százaléka erősen érzékeny a szerkezetromlásra - írja az infostart.hu.

fotó: pixabay.com

Az ország mezőgazdasági művelésű területeinek 52 százaléka a termelés szempontjából valamilyen mértékben csökkent értékű - fejtette ki egy kutatás eredményeit a szakember. Mindemellett az intenzív mezőgazdaság, a sokszor indokolatlan vagy helytelen talajművelési módok, a túlzott vegyszer- és műtrágya-használattal sokat romlik a termőtalaj minősége – csökken az élővilága, romlik a biológiája, szerkezete. Szélsőséges esetben e termőtalajok elsivatagosodhatnak.

Pénzes Éva arra is kitért, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy a termőföldek minősége minél nagyobb arányban legyen elfogadható. Felhívta a figyelmet a felelős talajművelésre, és arra, hogy a talajok termőképességét meg kell védeni. Ez jelenti a szerves anyagok megőrzését, továbbá azt, hogy a szántóterületek növénymaradványait vissza kell forgatni és helyesen kell kezelni, valamint a talajéletet védeni kell. Utóbbira megfelelő lehet a talajoltás, ami azt jelenti, hogy célirányosan növelik a talaj és a növény számára hasznos baktériumok számát az érintett területen.

Pénzes Éva hozzátette: a talaj termőképességének megóvása azért szükséges, mert csak ez biztosítja a minőségi élelmiszerek előállítását, a talajminőség romásával ugyanis romlik az élelmiszerek minősége is.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.