2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Szántóföld

2017. november 15. szerda • 07:44

Jó átlagok, jó minőségek, a termelés jövedelmező - végéhez közeledik a betakarítás

Az idei őszi betakarítási és vetési munkák lényegében befejeződtek. A termésátlagok jobbak, mint az elmúlt öt éves átlag, így aztán biztosított az ország ellátása, sőt, kivitelre is jut – mondta el Czerván György, a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár a részletekről szólva elmondta: a gazdálkodók az ilyenkor szokásos betakarítási és vetési munkáknak csaknem teljes egészében a végére értek, cukorrépánál és kukoricánál még néhány ezer hektár vár betakarításra.

A legtöbb, ilyenkor magtárba kerülő gazdasági növényünkre - így a kukoricára, a napraforgóra, szójára, burgonyára és cukorrépára is - igaz, hogy az országos termésátlag a tavalyi rekordértékeket ugyan nem érte el, de az öt éves átlagot meghaladta.

A termények minősége jó, cukorrépánál a cukortartalom átlagon felüli.

A gazdák jól haladnak az őszi vetésekkel is: a repce a rozs és az őszi árpa vetőmag már a földbe került, de az őszi búza és a tritikálé vetésével is végéhez közelednek a gazdák. Az időben elvetett területeken a kelés és fejlődés megfelelő.

A világ más részein meglehetősen hektikusan alakultak a termésátlagok.

Az idei kukoricatermés az USA-ban, az EU-ban és még Ukrajnában is kissé elmarad a tavalyi értékektől, viszont a déli féltekén még Brazília és Argentína jól teljesíthet. Az európai terméskiesés elsősorban az Ibériai félsziget és Olaszország gyenge teljesítményének tudható be, de sajnos a közép-európai régió is hozzájárul a tavalyinál gyengébb eredményekhez.

A világ összes gabonatermése idén várhatóan el fog maradni a felhasználás szintjétől, amire az utóbbi négy évben nem volt példa. Emiatt

a világ gabonakészletei az előző évihez képest csökkenni fognak,

aggódni azonban nem érdemes, hiszen az év végi készletek még így is viszonylag magasnak mondhatók, ami az elmúlt négy év készlethalmozódásából adódik.

A termények árait a világpiac határozza meg. A nemzetközi piaci árak búzánál és kukoricánál is emelkedtek az utóbbi hetekben, ezzel együtt is

az árak jellemzően 4-8 %-kal az egy évvel ezelőtti szintek alatt állnak.

A kőolaj világpiaci árának emelkedése további drágulást vetít előre. A hazai piaci árak az elmúlt néhány hétben nem változtak lényegesen.

Országos átlagban - a támogatásokkal kiegészítve - minden szántóföldi kultúra esetében

a várható bevételek meghaladják a költségszintet, azaz a termelés jövedelmező.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a tájékoztatón megköszönte az autósok türelmét, hiszen az ilyenkor közlekedő mezőgazdasági gépek gyakorta akadályozták a forgalmat, ám ebből baleset vagy konfliktus nem adódott.

Hozzátette: a gazdák alapvetően elégedettek a termények áraival, hiszen kialakulóban van egy olyan árszint, amellyel a termelők már hosszú távon biztosíthatják megélhetésüket és a gazdálkodás megfelelő feltételeit.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.