2020.10.26., hétfő , Dömötör

Szántóföld

2017. március 23. csütörtök • 12:04

Jól teleltek a kalászosok, már zajlanak a vetések Zalában

Zala megyében az őszi vetések nagy része kedvező állapotban van, a gazdák megkezdték a tavaszi kalászosok vetését is, és ha tovább melegszik az idő, 1-2 héten belül a napraforgó és a kukorica vetése is elkezdődik.

A növénytermesztők a tavaszi árpa, búza és a zab csaknem 66-77 százalékát már elvetették- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Süle Katalin elmondta: az előzetes tervek szerint tavaszi árpát 2,8 ezer, tavaszi búzát 2 ezer, zabot pedig ezer hektáron termelnek Zala megyében. A tervek szerint csaknem 6 ezer hektár lesz a szója vetésterülete, ezer hektárt meghaladó területen pedig más növényeket - borsót, burgonyát, olajtököt, mustárt, lucernát - vetnek.

Az aktuális növényvédelmi és tápanyag utánpótlási feladatokat folyamatosan végzik a gazdák, ha kedvező lesz az időjárás, 1-2 héten belül elkezdik a kukorica és a napraforgó vetését is. A vetési szándék szerint a kukorica vetésterülete 38 ezer hektár, míg a napraforgóé 8 ezer hektár lesz.

Zala megyében a 110 ezer hektárnyi vetésterületen fele-fele arányban termelnek őszi és tavaszi szántóföldi növényeket. Az őszi hónapokban 51 193 hektáron került földbe a mag: az őszi káposztarepcét 15 610 hektáron, az őszi búzát 27 970 hektáron vetették el. Az őszi árpa vetésterülete csaknem 5 ezer hektár, a rozsé 400 hektár, 2190 hektáron pedig triticálét termesztenek - ismertette a NAK megyei elnöke.

Hozzátette: az őszi vetések nagy része kedvező képet mutat, a gazdák végeztek az első fejtrágyázásokkal, sokan már az első növényvédelmi (a kalászosoknál gombakártevők, a repcénél rovarkártevők ellen) munkákat is befejezték. A tavaly ősszel, időben elvetett repce kellően megerősödött és a keményebb fagyokat is jól átvészelte. Kipusztulást nem jelentettek a gazdák. A kalászosok is jól teleltek, megfelelő kezelésekkel a későbbi vetések is elfogadható termést adnak majd.

Komolyabb problémák egyelőre nincsenek Zala megyében, a belvizek megszűntek, az időjárás elfogadható, a gazdák esőt várnak és nem túl gyors felmelegedést - fűzte hozzá Süle Katalin.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.