2020.09.20., vasárnap , Friderika

Szántóföld

2018. április 17. kedd • 15:41

Jól teleltek az őszi vetések, de a sárgarozsda sokat ronthat a termésen

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések, azonban a csapadékos időjárás miatt fel kell készülni a gombás betegségek megjelenésére. A GOSZ elnöke szerint azelőtt lépni kell, hogy megjelennének a fertőzés tünetei.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a vegetációs időszak kezdetével elvégezte az őszi vetésű kalászos gabonák és az őszi káposztarepce első tavaszi állapotminősítését - közölte a köztestület sajtóközleményben. A felmérés alapján az 1,6 millió hektáros őszi vetésű kalászos gabona és őszi káposztarepce vetésterület 90 százalékán jó vagy közepes minőségűek a növényállományok.

Jó eséllyel idén is szép eredményeket hoznak a kalászosok - fotó: MTI

Az őszibúza-vetéseket a téli fagy nem károsította jelentősebb mértékben. A 955 ezer hektáros vetésterület közel 90 százalékén jó vagy közepes az állomány állapota. A felázott talaj ugyan hátráltatta a tavaszi fejtrágyázást, de a jelentések szerint a táblák jelentős részén sikerült azt időben elvégezni.

- Az őszi búza vetésének 60 százaléka jó minősítést kapott, az elmúlt évek átlagaihoz képest ez az arány 2-5 százalékkal számít magasabbnak - mondta az agrotrend.hu-nak Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Szövetségének (GOSZ) frissen megválasztott elnöke szerint ez az állapot nagyon komoly bizakodásra ad okot, viszont mivel az őszi búza még sokat kint fog aludni, ezért véleménye szerint május végén-június elején lehet majd óvatos termésbecslést tenni.

A csapadékos tavaszi időjárás miatt mindenhol számítani kell a gombás betegségek – különösen az előző években komoly kárt okozó sárgarozsda – megjelenésre, ezért a védekezésre kiemelt hangsúlyt kell fektetniük a gazdálkodóknak.

- Akkor hatékonyak az engedélyezett növényvédő szerek, ha azelőtt kezeljük az őszi kalászosokat, mielőtt a tünetek megjelennének - javasolja a GOSZ-elnök.

Az enyhe, hótakaró nélküli tél a várakozások ellenére nem okozott kipusztulást az őszi káposztarepcénél. A 270 ezer hektáros vetésterület több mint kétharmadán jó, további 25 százalékán közepes minőségű az állomány. A fejtrágyázást a repcénél is nehezítette az időjárás. A kora tavaszi rovarkártevők már megjelenek a táblákon, az ellenük való védekezést sok helyütt hátráltatja a felázott talaj.

A 230 ezer hektáron termesztett őszi árpa jól bokrosodott, a fagy nem károsította a növényeket. Az állományok 90 százaléka jó vagy közepes minőségű. Ugyanez mondható el a 97 ezer hektáros tritikálé és a 27 ezer hektáros rozs vetésterületről is.

A tél folyamán az 1,62 millió hektáros őszi kalászos gabona és őszi káposztarepce terület 1 százalékán, mintegy 17 ezer hektáron pusztult ki a vetés, főként a belvíz miatt.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.