2023.02.01., szerda , Ignác

Szántóföld

2016. december 04. vasárnap • 10:03

Jubileumot ünnepelt az Elitmag Kft.

A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja „A tudás mint hozzáadott érték a martonvásári fajtákban és hibridekben” címmel tartott rendezvényt a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 29-én Martonvásáron.

Az esemény keretében az MTA résztulajdonában lévő Elitmag Kft. alapításának 25 éves jubileumát ünnepelte. A cég az MTA - elsősorban kalászos vetőmaggal foglalkozó - vállalkozása, amelynek az elmúlt negyed évszázadban a martonvásári kutatóközpont nemesítési eredményeinek üzleti hasznosításában kiemelt szerep jutott.

Balázs Ervin főigazgató (MTA ATK) köszöntő beszédében üdvözölte és sikeres évtizedeket kívánt a jubileumát ünneplő vállalkozásnak. Az Elitmag Kft.-t 1991. december 6-án alapította az MTA Kísérleti Gazdasága és 17 magánszemély. A társaság legmeghatározóbb vagyoni hányadával jelenleg is a Magyar Tudományos Akadémia rendelkezik. Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont jogelődje - az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet - a vállalkozás alapításakor az államilag minősített martonvásári nemesítésű és honosítású kalászos gabonafajták hasznosítását és forgalmazásának kizárólagos jogát bízta a cégre. 

Cseh Katalin ügyvezető igazgató beszédében kiemelte: „Az Elitmag Kft. híd a tudomány és a gyakorlat között.”

Az Elitmag Kft. kizárólag öntermékenyülő növényfajokkal, illetve azok fémzárolt vetőmagjával foglalkozik. A vállalat helyezi ki az általa képviselt kalászos gabona és egyéb öntermékenyülő fajok (pl. borsó, zab) elit, illetve I. szaporulati fokú vetőmagjait a vetőmag-előállítóknak és részt vállal a II. fokú vetőmag-kereskedelemben is.

„A Vetőmag Törvény alapján kereskedelmi forgalomba kizárólag fémzárolt vetőmag hozható. Cégünk 25 éve foglalkozik fémzárolt vetőmagok kihelyezésével, értékesítésével, emellett saját értékesítéshez termeltetünk, ellenőrizzük a szántóföldi vetőmag-szaporításokat, irányítjuk a vetőmag-feldolgozási folyamatokat. Az Agrártudományi Kutatóközpont megbízásából intézzük a fémzárolt vetőmaghasználattal kapcsolatos licencdíjakat. Márkaképviseletként mind belföldre, mind külföldre szállítunk termékeinkből.” – hangsúlyozta Cseh Katalin ügyvezető. A cég Szlovákiába, Szlovéniába, Romániába, Ausztriába, Franciaországba, Csehországba, Németországba, Koszovóba, Albániába és Törökországba szállít a martonvásári kalászos vetőmagokból.

Az elmúlt 25 évben előfordult olyan év, amikor a martonvásári őszi búza vetőmag-előállítás a hazai szaporító terület kétharmadát képezte. A termékpaletta jelenleg elsősorban jóminőségű és emellett nagy termőképességű malmi búzafajtákból áll. Az MTA ATK kalászos nemesítési programjában továbbra is az őszi búza a leghangsúlyosabb, de a nemesítési portfólióban a búza mellett árpa, tritikálé, durumbúza, tönkölybúza, alakorbúza és zab fajták is megtalálhatók, melyet a cég jelenleg borsó, szója és rozs fajtákkal egészít ki.

agrotrend.hu / MTA

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.