2023.02.01., szerda , Ignác

Szántóföld

2018. március 15. csütörtök • 18:03

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

A növények tavaszi indító kezelései kulcsfontosságúak, mert meghatározzák a végső vegetációs fázist is. Például bokrosodás esetén, ha a kalász differenciálódás hiányt szenved valamelyik mikro- vagy makroelemből, a termés elmarad a kívánatostól.

Amennyiben a vegetáció elején nincs megfelelő tápanyag-utánpótlás, úgy a későbbiekben - vagyis a következő lombkezelések alkalmával - inkább már csak a termésminőségre, mintsem a mennyiségre leszünk képesek hatni.

Szerencsére a szakmai gyakorlat azt mutatja, hogy egyre több gondos gazda használja a különféle lombtrágyákat és biostimulátorokat - legjobb esetben mindkettőt – a kalászosok és a repce korai lombkezeléseiben.

Fontos, hogy a fagyok elmúltával azonnal intenzív táplálásba kezdjünk és idejében gondoskodjunk a fiatal növényekről.

Idejében, de mikor?

Idén már minél korábban célszerű, mert az időjárási viszonyok és a hőmérséklet lehetővé teszik. A fagyok elmúltával már beavatkozhatunk, hogy tápanyagfelvételre serkentsük a növényeinket. Az enyhe tél ugyanis nem késztette sokáig teljes nyugalomra a természetet. Mivel most indul a vegetáció, biztos alapokból a növény is jobban táplálkozik, érdemes tehát az elején megadni neki minden tápanyagot bőségesen. Biostimulátort és lombtrágyát a zöldtömegen keresztül éppúgy, mint műtrágyát a talajon keresztül. Ahogy a rovarkártevők elleni védekezéseket tervezzük, azzal egy időben a tápanyagos állománykezeléseket is tegyük meg. A lombon keresztüli tápanyag-utánpótlásra használható termékekből azonban elég nagy a kínálat. A legjobbat megtalálni talán lehetetlen, ezért inkább arra törekedjünk, hogy az adott időszakban és az adott növény számára mi a legmegfelelőbb.

És mi a legmegfelelőbb?

Ez természetesen az összetételtől és a növény igényétől függ, vagyis hogy milyen mennyiségben tartalmazza az állománykezelő termék a kalászos növények és a repce fejlődéséhez különösen fontos tápelemeket.

A repce vegetációjához elengedhetetlen a bór és kén megfelelő jelenléte, kalászosok esetében pedig a cink és a magnézium bír kulcsfontosságú szereppel.

Ezekből a tápelemekből pedig gyakorta mutatkozik hiány már a vegetációs időszak kezdetén is. A Natur Agro Hungária által az elmúlt években végzett több ezer levélanalízis vizsgálat bebizonyította, hogy érdemes ezeket a tápelem-hiányokat konkretizálni, még a kezelések megkezdése előtt.

A növények tápelem összetételét meghatározott időben szedett levélminták alapján kell vizsgálni és a mért eredmények alapján az adott körülményekhez igazodó, testreszabott összetételű terméket kijuttatni a növényekre.

Mit is jelent ez konkrétan?

A Natur Agro Kft-nél már 16 éve fő fejlesztési irány, hogy a termékek az univerzális alkalmazhatóság mellett egy testre szabható tápanyag-utánpótlási technológia szerves részei legyenek. Ez a gyakorlatban az őszi vetésű növények esetében azt jelenti, hogy a mintázott és kielemzett repce, vagy kalászos kultúrákban a mért eredmények tükrében növényspecifikus Natur Technológia javaslatot kap a gazdálkodó.

A technológia része a Natur Plasma élő algás biostimulátor, a Natur Active komplex lombtrágya, illetve további MONO adalékok (bór, kén, magnézium, cink, réz, stb.) a mért eredmények kezelésére megfelelő dózisban.

Az Ön növényállományára szabott, célzott megoldásokért keresse a Natur Agro Hungária Kft. szaktanácsadó munkatársait!

Natur Agro Hungária Kft.

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.