2020.02.28., péntek , Ákos,Bátor

Szántóföld

2019. október 17. csütörtök • 11:24

Kapkodnak a gazdák a határidők miatt

Októberben a mezőgazdálkodóknak akad néhány feladatuk, amelyeket később már nem végezhetnek el.

Egyes munkákat vagy környezetvédelmi szempontból, vagy pedig támogatások megszerzésének feltételeként kell teljesíteniük a gazdáknak még ebben a hónapban - írja a baon.hu.

A hónap végéig kell teljesíteni a támogatások megszerzésének feltételeit - fotó: pixabay.com

– Október 31-től tilos a trágya kijuttatása a nitrátérzékeny, valamint az agrár-környezetgazdálkodási programba (AKG) vitt földekre. Az AKG gazdálkodási és támogatási rendszerében részt vevő gazdálkodók vállalták, hogy földjeik nitrátérzékenységétől függetlenül betartják a nitrátrendelet előírásait.

A trágyázási tilalom február 15-ig tart, ez alól csak az őszi kalászosok termőföldjei a kivételek, ott február 1-jétől megengedett a fejtrágyázás. A termesztőknek minden esetben be kell tartaniuk a szigorú trágyafelhasználást szabályzó előírásokat, mert azok megszegése esetén csökkentett támogatásban részesülnek.

Az AKG programban lévő földeken a táblák központi támogatásának egy évre szóló elvesztésével jár a mulasztás, vagy a kölcsönös megfeleltetés esetében minden érintett támogatásból százalékos elvonásra kell számítani. Ráadásul hatósági ellenőrzéskor nitrátterhelési bírságot is kiszabhatnak a jogszabályi utasításokat figyelmen kívül hagyó gazdaságokra – tájékoztatott Sebők Zoltán agrár-szaktanácsadó.

– Ahol ősszel nem vetnek újabb kultúrát, ott a könnyen oldódó, nitrogént tartalmazó trágyát a betakarítás után tilos kijuttatni. A tilalmi határidőn túl is tilos a trágyázás a fagyott, vízzel telített, hótakaróval borított talajokon, és ezekben az esetekben nem engedélyezett az ideiglenes trágyakazal létesítése, fenntartása sem.

Amennyiben az állatállománytól közvetlenül származó trágya éves szinten nem haladja meg a hektáronkénti 120 kiló nitrogén-hatóanyag mennyiségét, úgy az állatok téli legeltetése megengedett – tette hozzá a szakember.

Másik igen fontos feladat, hogy amennyiben az egységes kérelemben májusban zöldtrágyázást terveztek AKG-területre, vagy a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) által előírt vetésváltás miatt hagyományos másodvetést terveztek, úgy azt október 31-ig mindenképpen szükséges elvégezni.

Nem vehető figyelembe olyan másodvetés és zöldtrágyázás céljából elvetett másodvetés, amelyet október 31-e és a jövő év február 15-e között teljesítettek.

Tudni érdemes azt is, hogy a természetvédelmi vagy helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterületen legeltetési engedélyt kell kérni az október 31. és április 23. közötti időszakra. Ez ügyben a települési önkormányzat jegyzőjénél kell eljárniuk a gazdálkodóknak.

agrotrend.hu / baon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.