2020.06.03., szerda , Klotild

Szántóföld

2019. február 13. szerda • 10:58

Kevesebb napraforgót vetettek tavaly a magyar gazdák

Ennek ellenére az elmúlt évek összességében eredményesnek mondhatók a hazai termesztés szempontjából.

Az Európai Bizottság (EB) adatai szerint tavaly 10,1 millió tonna napraforgó termett az Európai Unió (EU) 28 tagországának területén. Ezzel a mennyiséggel pedig 12 %-kal haladta meg az öt éves átlagot - olvasható a Syngenta közleményében.


A magyar termés az elmúlt évben 1,81 millió tonnát tett ki - fotó: Pixabay

Az EU első számú napraforgó termelője továbbra is Románia, amely a 2017-es 998 ezer hektárról tavaly 1,1 millió hektárra növelte a napraforgó vetésterületét. Így nem is csoda, hogy 15,1 %-kal - 3,35 millió tonnára - emelkedett a termés, a hozam pedig elérte a hektáronkénti 2,9 tonnát.

Magyarország termelői a korábbi évhez képest valamivel kevesebb, 627 ezer hektáron vetettek napraforgót 2018-ban.

Ezzel megelőzve Franciaországot, de némileg elmaradva a több mint 700 ezer hektáros spanyol és 738 ezres bolgár területtől. Az elmúlt évek igen eredményesek voltak Magyarországon a napraforgó termesztése szempontjából:

míg 2014-ben 1,56 millió tonnát takarítottak be, két évvel később már 1,89 millió tonnás termésmennyiséget értek el a gazdálkodók és az elért hozam azóta is efelé tendál.

- A tavalyi év tavaszi időjárása erőteljesen megkérdőjelezte a napraforgó és egyéb tavaszi kultúrák sikerességét, hiszen a talajok telítve voltak vízzel, így sok helyen csúsztak a vetések. Az állományok heterogének és gyomosabbak voltak, mint más átlagos években.

A nehéz tavasz után azonban a napraforgó számára nagyon kedvezően alakult az időjárás, az állományok szépek és egészségesek voltak.

A növényvédelem során a gombafertőzésekre kellett figyelmet fordítani. A termésátlagok nagyon változatos képet mutattak az országban, de akár a régiókon belül is. Összességében az országos átlag, ha nem is sokkal, de meghaladta a 3 tonnát hektáronként - ismertette Ácsné Szekeres Dóra, a Syngenta olajos növények szakértője.

Vajda Beáta, a vállalat marketingvezetője szerint a napraforgó vetésterületében idén kismértékű csökkenésre számíthatunk, de tovább növelhető az egy hektárról betakarított termés mennyisége.

- Mivel a hagyományos, linolsavas napraforgó felvásárlási ára jelenleg alacsonyabb, ezért az idei évben becsléseink szerint a magasabb jövedelmezősége miatt a magasolajsavas napraforgó hibridek aránya erőteljesen növekedni fog.

A magasolajsavas napraforgóból készült olaj magasabb hőstabilitással bír, tovább eltartható, az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek például a pálmaolajhoz képest - hangsúlyozta a marketingvezető.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) előrejelzése szerint tovább növeli az olajos magvak termelését

  • Ukrajna,
  • Oroszország és India.

Az előbbi két ország a világ legnagyobb napraforgó termelői.

Argentína idei, a szeptember végéig tartó 2018/2019-es szezonban elért terméséről csak később lesznek hírek, hiszen ott most van nyár.

Ukrajna viszont még úgy is a világ legnagyobb termelője, hogy a tavalyi első 11 hónapban 9,5 %-kal 4,274 millió tonnára csökkent a nyers napraforgóolaj termelése.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.