2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Szántóföld

2016. április 20. szerda • 08:49

Kevesebb növényvédőszert használtunk tavaly

Bár a tavalyi aszályos nyár nem tett jót a növények fejlődésének, a vegyszerhasználatra annál kedvezőbb hatással volt. Talajfertőtlenítésre például húsz százalékkal kevesebbet használtak fel a drága növényvédő szerekből, de csökkent a rovarölő anyagok iránti kereslet is. A különböző permetszerek használatát tovább mérsékeli a modern permetezőgépek és a precíz előrejelzések alkalmazása.

Látványosan csökkent tavaly a növényvédő szerek használata a hazai mezőgazdaságban. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a felhasznált vegyi anyagok mennyisége 5,4 százalékkal maradt el az előző évi szinttől, értékben viszont csak egyszázalékos volt a visszaesés. Gombaölő és gyomirtó szerekből szinte ugyanannyit vásároltak a gazdálkodók, mint 2014-ben, a rovarölők iránti kereslet ugyanakkor 14 százalékkal, míg az egyéb szereké 8 százalékkal zsugorodott.

A szakemberek szerint mindez a múlt évi időjárásnak tudható be, ám az is nyilvánvaló, hogy az egyre hatékonyabb permetezőgépek beszerzésével kevesebb vegyszer használata mellett eredményesebben védekezhetnek a gazdák a különböző kártevők ellen.

Az AKI rámutatott: tavaly januárban és februárban a jelentős mennyiségű eső, a belvízzel borított területek nagysága, valamint a nyár második felét jellemző aszályos időjárás nem kedvezett a mezőgazdasági munkálatoknak és a növények vegetatív fejlődésének is gátat szabott, talajfertőtlenítésre ugyanakkor ebben az időszakokban kevesebb szert kellett felhasználniuk a gazdáknak. A száraz időnek köszönhetően csökkent a rovarok, a rágcsálók és az élősködők száma.

Az alacsonyabb mennyiségű növényvédőszer az élelmiszerbiztonsági előnyök mellett a gazdaságok jövedelemtermelő képességére is pozitív hatással van. Ezek az anyagok ugyanis általában nagyon drágák, így a termelők törekednek arra, hogy minél kevesebbet használjanak fel a szerekből. A különböző kemikáliák eladásából származó bevétel tavaly elérte a 104 milliárd forintot, ami ugyan egy százalékkal elmarad a 2014. évi bevételtől, egységárra vetítve azonban jelentős drágulást látni. A gombaölő és egyéb szerek ára például 9, illetve 14 százalékkal emelkedett az elmúlt évben.

Ma már a korszerű technológia alkalmazásával és az előrejelzések figyelembevételével minimálisra lehet csökkenteni a kijuttatott szer mennyiségét. Szintén előrelépést jelenthet, ha a jogszabályi változásoknak köszönhetően minden permetezőgép átesik a kötelező felülvizsgálaton. A ma használatos gépek egy része ugyanis elavult, az intézkedéstől pedig azt várják a szakemberek, hogy elindul a megújulás ezen a területen is.

agrotrend.hu / mi

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.