2020.10.21., szerda , Orsolya

Szántóföld

2016. június 29. szerda • 08:32

Kevesen öntöznek a magas költségek miatt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint összesen megközelítőleg 110 ezer árutermelő gazdaság van az országban, ebből 2200 termelő, azaz két százalékuk rendelkezik vízjogi engedéllyel. A legfrissebb adatok szerint csak minden második vízjogi engedéllyel rendelkező gazdálkodó öntözte termőterületeit tavaly.

A vízjogi engedéllyel rendelkező gazdálkodók alig fele öntözte tavaly a mezőgazdasági területeit - derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentéséből. Az összes mezőgazdasági termelőre kivetítve ez az arány még alacsonyabb, félmillió termelővel számolva 5 ezreléket tesz ki.

Ez több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt 2011-től megszűnt a gazdák által fizetett úgynevezett érdekeltségi hozzájárulás, így a vízszolgáltatóknál forráshiány keletkezett, ami gondokat okoz az öntözőrendszerek megfelelő üzemeltetésében. Gondot jelent a hektáralapon fizetendő vízszolgáltatási díjban jelentkező nagy különbség, amely néhány ezer forinttól akár százezer forintig is terjedhet. A magas költségek mellett már nem térül meg az öntözés, ezért a díjakat normalizálni kell - jelezte a Kamara.

Jó termőhelyen az öntözőberendezés költsége néhány év alatt megtérülhet, amennyiben a vízszolgáltatási díjak mértéke ezt engedi. A bevont területek 85 százalékán szántóföldi növényeket termesztenek a gazdálkodók, amelyek vízigénye nagyban függ az időjárástól és a lehullott csapadék mennyiségétől is.

A köztestület szerint a gazdálkodók öntözési kedvét egyrészt a különböző engedélyezési eljárások egyszerűsítésével lehetne növelni. Ugyanakkor az öntözési beruházások ellen hat a vízkészlet-járulék fizetési kötelezettségének újbóli bevezetése, a kamara szerint azonban nem feltétlenül gazdasági szempontból okozhat problémát az intézkedés. A díjmentesség ugyanis bizonyos esetekben továbbra is fennmarad: az öntözési célú vízhasználat esetében mezőgazdasági üzemenként az évi 50 ezer köbméter alatti vízmennyiség után továbbra sem kell fizetniük a gazdálkodóknak.

Az AKI szerint tavaly 86 757 hektáron 176 millió köbméter vizet öntöztek ki a gazdálkodók, az érintett terület négyötöde az Alföldön található, ahová a felhasznált vízmennyiség 82 százaléka jutott. A többi öt régióban 2500-4200 hektárnyi területen folyt öntözés, régiónként átlagosan 6 millió köbméter vizet használtak felé. Míg Budapesten és Pest megyében a vízjogilag engedélyezett öntözhető területek több mint kétharmadát öntözték a gazdálkodók, a Nyugat-Dunántúlon az engedélyezett területek kevesebb mint 40 százalékát.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.