2021.04.12., hétfő , Gyula

Szántóföld

2021. március 06. szombat • 11:01

Kiderült, mekkora területen teremhet idén napraforgó

Magyarország a napraforgó termesztés egyik európai éllovasa. Az elmúlt csaknem tíz év eredményes volt a növény hazai termesztése szempontjából: 2016-ban 2,98 tonnás hektáronkénti termésátlaggal világrekordot állítottak fel a gazdálkodók, ezt 2019-ben 3,01 tonnás hektáronkénti történelmi rekorddal sikerült túlszárnyalni.

A tavalyihoz hasonló, 600 ezer feletti vetésterületre számít idén a napraforgó vetőmag piacvezető Syngenta, áll a cég ágazati előrejelzésében - írja az Origo. Bár az elmúlt években kiválóan teljesítő napraforgó lendülete tavaly a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt némileg megtorpant, a szakértők szerint komoly lehetőségek vannak a növényben: kedvező időjárási feltételek mellett akár további rekordokat is elkönyvelhet a szegmens.

2020-BAN 2,84 TONNÁS HEKTÁRONKÉNTI HOZAM MELLETT 1,74 MILLIÓ TONNÁS TERMÉSEREDMÉNYT ÉRT EL A HAZAI SZEGMENS.

A HŰVÖS, SOK CSAPADÉKKAL ÉS KEVÉS MELEG ÓRÁVAL JÁRÓ TAVASZI IDŐJÁRÁS NEGATÍV HATÁSSAL VOLT A NÖVÉNY FEJLŐDÉSÉRE.

Ezen kívül a nyár végi esőzések is éreztették hatásukat és gombabetegségek nehezítették a gazdálkodást. A kieső termést ellensúlyozhatta a magasabb terményár, ennek köszönhetően a növény megtartotta jövedelmezőségét, áll a Syngenta elemzésében.A kedvezőtlen időjárás nemcsak hazánkban, hanem napraforgó éllovas Ukrajnában és Oroszországban is éreztette a hatását.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának adatai szerint a globális napraforgótermés 50.04 millió tonnát tett ki 2020-ban, amely meghaladja a 2019-es 49.46 millió tonnás termést, de elmarad a 2018-as 54 millió tonnától.

A VILÁG VEZETŐ NAPRAFORGÓ TERMESZTŐI KÖZÉ UKRAJNA, OROSZORSZÁG, KÍNA, ROMÁNIA ÉS ARGENTÍNA TARTOZIK

.Hazánk az európai unió országai közül Románia mögött a második helyen áll.

Fotó: MTI

A Syngenta szakértői szerint a napraforgó magasabb árainak hátterében leginkább a Fekete-tengeri övezetben kieső termésmennyiség, a kereslet-kínálat viszonyának kedvező alakulása, valamint a forint árfolyama áll. A koronavírus hatására a komoly felhasználónak számító hotel, étterem, catering (HORECA) szegmens által felhasznált mennyiség és a biodízel felhasználás csökkent, ugyanakkor a háztartások napraforgóolaj iránti kereslete viszont megugrott.

Ácsné dr. Szekeres Dóra, a vállalat olajos növények vetőmag menedzsere elmondta:

A VÁRAKOZÁSOK SZERINT A NAPRAFORGÓ TERMŐTERÜLETE 2021-BEN MEGMARAD A TAVALYI 610 EZER HEKTÁR KÖRÜLI SZINTEN.

A magasolajsavas szegmens csökkenésére számítanak a szakértők. A várakozások szerint körülbelül 60 ezer hektárral is mérséklődhet ez a terület. 

"A napraforgóolaj iránt a világpiaci kereslet továbbra is kiegyensúlyozott. Ugyanakkor azt tanácsoljuk, hogy a termény értékesítésével a gazdálkodók semmiképp ne várjanak majd az utolsó pillanatig." -mondta el Ácsné dr. Szekeres Dóra a vállalat olajos növények vetőmag menedzsere. 

A Magyarországon 14 hibridet forgalmazó, a Kleffmann 2020 napraforgó panel szerint 59 százalékos piaci részesedésével piacvezető Syngenta célja, hogy a termelőkkel együttműködve teljes mértékben kiaknázzák a napraforgó hibridekben rejlő magas terméspotenciált. Ehhez a vállalat a csúcsgenetikájú hibrideken és a növényvédelmi technológián túl szakmai segítséggel is hozzá kíván járulni,

TAVALY 1,5 MILLIÁRD FORINTBÓL ÁTADOTT MEZŐTÚRI KUTATÓBÁZISÁN PEDIG FOLYAMATOSAN TESZTELI AZ ÚJ HIBRIDJELÖLTEKET.

"A közeljövőben olyan forradalmian új hibridjeink jelennek meg a piacon, melyek új fejezetet nyitnak, nemcsak a Syngenta, hanem a napraforgó termesztésben is" - hangsúlyozta a szakértő.

A cég fejlesztői folyamatosan keresik azokat az innovatív megoldásokat, amelyekkel a hazai termelők még sikeresebben tudnak gazdálkodni. Ha az ország minden területén sikerülne még jobban kiaknázni a hibridekben rejlő terméspotenciált, akkor újabb szép rekordokat érhet el a magyar napraforgó ágazat - áll a közleményben.

agrotrend.hu / Origo

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.