2020.10.29., csütörtök , Nárcisz

Szántóföld

2016. december 01. csütörtök • 13:53

Kitörési pont lehet a repce

Magyarországon is felismerték, hogy kompenzálni lehetne az alacsony gabonaárak miatt kieső bevételeket. De nem minden szántó felel meg az olajnövénynek.

Az olajos mag iránt egyre nagyobb a kereslet, a termelés folyamatosan a felhasznált mennyiség alatt van az Európai Unióban. Az árak ehhez igazodva magasak.

Fotó:Pixabay

Az őszi vetéseken alapuló becslések szerint az előző évhez képest hat százalékkal kevesebb, alig 60 millió tonna lehet a jövő évi repcetermés a világban, az Oil World adatai szerint ez az elmúlt nyolc év legkisebb betakarított mennyiségét jelentené. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma ennél kisebb visszaeséssel számol. Várakozásaik szerint a világ repcetermése elérheti a 68 millió tonnát, ami még így is 3 százalékkal elmarad az idei mennyiségtől. A szakemberek abban egyetértenek, hogy a felhasználás várhatóan ebben az idényben is felülmúlja a termelést, a zárókészlet így 12-14 százalékkal csökkenhet.

A növekvő kereslet az árakra is hatással van. A párizsi árutőzsdén tonnánként 390-395 euróért jegyezték november elején a repcét a legközelebbi lejáratra. Magyarországon, a Budapesti Értéktőzsdén tonnánként 107 ezer forintot ért az olajos növény, míg a termelői ára tonnánként kicsivel 120 ezer forint alatt volt november elején.

Az európai gazdák már felfigyeltek a növekvő keresletre. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzésében rámutatott, hogy az olajos növény gabonához viszonyított versenyképességének növekedésével együtt az idén Európa-szerte bővült a repce termőterülete, a tagállamok gazdálkodói a tavalyinál százezer hektárral nagyobb területen, összesen 6,6 millió hektáron vetették el az olajos növényt.

Fotó:Pixabay

Az egyes tagállamok közt jelentős eltérések vannak. Franciaországban például a csapadékhiányos időjárás miatt az idén 10 százalékkal kisebb területen került a földbe repce, míg Németországban négy százalékkal növelték a vetésterületet a gazdák. Lengyelországban az egy évvel korábbinál 15 százalékkal nagyobb területet foglalhat el a növény ebben a szezonban. Magyarországon a Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint 10 százalékkal nőtt a vetésterület, összesen 281 ezer hektáron fejeződött be a repce vetése novemberben.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a hazai termelők is felismerték, hogy a repce árával kompenzálni lehetne az alacsony gabonaárak miatt kieső bevételeket, az idén azonban egyelőre csak kisebb mértékben növelték a termelést. - Megvárjuk, hogy ebben a szezonban hogyan alakulnak az árak, s ha tartósan nagy lesz a különbség a két termény piaci értéke között, elképzelhető, hogy nagyobb mértékben nő majd a repcetáblák száma - fogalmazott. Megjegyezte azonban, hogy a hazai termőterületi adottságok korlátozzák a gazdálkodók ambícióját, a szántók többsége nem alkalmas repcetermesztésre. Az ősszel elvetett terménnyel kapcsolatban elmondta, hogy a vetések szépen fejlődnek. A méhek védelme érdekében tiltott növényvédő szerek hiánya ugyanakkor komoly fejtörést okoz a gazdáknak, a kártevők ugyanis jelentősen elszaporodtak a vetésben.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.