2022.10.03., hétfő , Helga

Szántóföld

2017. augusztus 18. péntek • 13:36

Kiváló lett a búza, de a kukorica sok helyen felsült

Hektáronként 5,2 tonna lett az átlagtermés búzából. Az utóbbi évek egyik leggyengébb kukoricatermése várható Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Érik a napraforgó és a kukorica, bár az utóbbi a forróságot és a szárazságot kevésbé jól tűrte. A búzát betakarították, összességében nem panaszkodhatnak a gazdák a minőségre, bár akadnak olyan területek, ahol kevésbé lett jó a termés – írja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál.

Ratkai Zoltán tiszaburai gazdálkodó búzája például hektáronként öt tonna átlagtermést hozott. Mint mondja, a napraforgó is jónak ígérkezik, bár az esők miatt kicsit vontatott lett az érés. – A szemek telítettek, a nagy melegben sem égett meg a növény, és vannak olyan homokos területek, ahol már lehetne aratni is – árulta el a gazda, aki már a repcevetés előkészületeinél tart. – A tarlóhántás megtörtént, de elég sok csapadék hullott a környéken a hétvégén és előzőleg is, így feljöttek a gyomok. A talaj azonban még kellően nedves a repcevetéshez. Rigó András Szolnok melletti földjein azonban hiányzott a csapadék, a kukoricára, napraforgóra későn jött az eső.

A búza betakarítása könnyen lezajlott, de minőség szempontjából elég vegyes képet mutat, a mennyisége is területenként változó, három tonnától öt tonnáig terjedő hektáronkénti termésátlagot arattak, ami még az év eleji fagyos idő hatásának tudható be.

Rigó András napraforgóit mutatja - fotó:szoljon.hu

A napraforgó lassabban kelt a szokottnál, míg máskor egy hét alatt ki szokott kelni, most ez két hétig is elhúzódott – számolt be róla. – A jó minőségű földeken jónak tűnik a termés, de még érésben van, majd még most látjuk, mennyire telítettek a szemek, de ha nagy hőség jön még, az visszaveti.

– A kukorica itt sok helyen felsült, a közelemben is láttam olyan táblát, ami úgy néz ki, mintha november lenne, le van száradva a növény szára. Én közepesnél jobb termést várok, az enyém viszonylag jól viselte a meleget.

– A napraforgó a tenyészideje vége felé tart, a nagy szárazság megfogta, de úgy tűnik, a megyében nagy kárt nem okozott – összegezte tapasztalataikat Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – A szokásosnál nyolc-tíz nappal hamarabb lesz a betakarítás, és jó közepes termés várható. A kukorica jó minőségű, de az utóbbi évek egyik leggyengébb termésére van kilátás a megyében, legfeljebb gyenge közepes termés várható.

– A cirok és a szederkényi fű kifejezetten meleg- és szárazságtűrő növény, így jó a termés. A cirok betakarítása most kezdődik, és szeptember végéig tart. Nem sokan foglalkoznak még vele a megyében, de jó példát adhat azoknak, akik bővíteni akarják a termesztett növények skáláját – mutatott rá a megyei NAK-elnök.

Búzát megyénkben száztizenhétezer hektárról takarítottak be. Hektáronként 5,2 tonna lett az átlagtermés, a minőség pedig kiváló. A termés hatvan-hatvanöt százaléka Euro- és annál is jobb minőségű, tehát étkezési és javítóminőségről van szó. Mint Hubai Imre Csaba kiemelte, nagyon nagy igény mutatkozik a környező országokban is a jó minőségű magyar búza iránt. Így várható, hogy a jelenleg enyhe emelkedést mutató felvásárlási árak intenzívebben fognak növekedni a következő hónapokban.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.