FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Szántóföld

2018. május 13., vasárnap • 14:40

Kíváló piaci lehetőség lehet hazánkban: a durumbúza

A jó minőségű magyar durumbúza keresett alapanyaga mind a hazai, mind a nyugat- és dél-európai feldolgozóknak. A kedvezőbb szénhidrát-felszívódása miatt kedvelt búzafajt jelenleg több mint 30 ezer hektár termőterületen termesztik hazánkban.

A durumbúza, vagy más néven keményszemű búza a Közel-Keletről származik. A mediterrán térségben jelenleg is fontos élelmezési alapanyag. Tojás nélkül készíthető belőle száraztészta, darájából kuszkusz, illetve a durvára tört szemekből bulgur. A korszerű, egészséges táplálkozás kedvelt alkotója - olvashatjuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) cikkében.

A korszerű nemesítési eljárásoknak köszönhetően, a jobb tűrőképességgel rendelkező fajták miatt az elmúlt évtizedekben széles körben elterjedt a világban. Ma már termesztése lehetséges a hidegebb téli időjárású kontinentális éghajlaton, így hazánkban is. A világ legnagyobb termelői Kanada, USA , Mexikó, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország, de Közép-Kelet-Európában is egyre növekszik a termőterülete.

A Kárpát-medencei körülmények különösen alkalmasak arra, hogy magas fehérjetartalmú, acélos durumbúzát termeljünk - fotó: pixabay

Hazánkban a kezdeti néhány ezer hektárról mára 30 ezer hektár fölé növekedett a termőterülete, amely több tényezőnek köszönhető. Jól beilleszkedik a vetésforgóba, technológiája a közönséges búzáéhoz nagyon hasonló, valamint hosszabb távon gazdaságosan termeszthető – magyarán a termelésében van perspektíva!

A Magyarországon termesztett durumbúza vetésterülete tavaly elérte a 33 ezer hektárt, amely az összes búza-vetésterület valamivel több mint három százaléka.

Az elmúlt öt évet figyelembe véve ez jelentős növekedés, mivel 2013- ban még mindössze 15 ezer hektáron (1,3%) termesztették a gazdák e kultúrnövényünket. Összehasonlítva a 2017-es évek eredményével, mintegy 260 kg-mal sikerült növelni a hektáronkénti termésátlagot. Ugyanez az érték búza esetében 800 kg. Következésképpen tehát vannak még lehetőségek e téren is.

A jó minőségű magyar durumbúza keresett alapanyaga mind a hazai, mind a nyugat- és dél-európai feldolgozóknak. A Kárpát-medencei körülmények különösen alkalmasak arra, hogy magas fehérjetartalmú, acélos durumbúzát termeljünk. A feldolgozók megkedvelték durumtermékeinket, akikhez vízi, vasúti vagy közúti fuvarozással juttatjuk el a megrendelt árut.

Az utóbbi fél évtizedben a közepes és jó minőségű termény átlagára hatvanezer forint volt tonnánként, a termelő telephelyén gépkocsira rakva.

Az elmúlt években az időjárás kedvezett az őszi vetésű gabonák, így az őszi durumbúza termesztésének is, így a megfelelő termesztéstechnológia mellett a gazdálkodók stabil termésátlagra és jó minőségű terményre számíthattak. A 2017-es év ősze és a magunk mögött hagyott tél szintén nem jelentett kihívást a durumbúza vetésében és az állományok áttelelésében. Mindössze a hótakaró nélküli területeken okozott a mínusz tíz fok alatti hőmérséklet alig észrevehető fagyási károkat, ezeket azonban a növények a vegetáció tavaszi megindulásakor maradéktalanul kiheverték. Kedvezett a durumbúza-vetésterület folyamatos növekedésének a kereskedők által kínált, kiszámíthatóan magas felvásárlási ár, vonzóvá téve az új kultúrnövényt kereső termelőknek az addig szinte ismeretlen gabonát. A kereskedők és a durumbúza termelési rendszert szervező piaci szereplők ezek miatt a termesztésterület további növekedésében, a magas piaci árak stabilizálódásában és a termesztéstechnológia fejlődése miatt a termésátlagok folyamatos emelkedésében bíznak.

Az elmúlt esztendőben konzorciumi együttműködés keretein belül létrejött az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer.

Célkitűzéseik között a termelés és az exportpiacok bővítése mellett az egészséges életmód, illetve a korszerű táplálkozás igényeihez illeszkedő durumbúza-termékek előállítása és népszerűsítése is szerepel. Egy olyan termelési integrációt szándékoznak működtetni, amelyben a résztvevők közös munkájának eredménye a magas minőségű tésztagyári alapanyag. Integráció keretében kívánják megismertetni a témát a magyar gazdálkodókkal, utat nyitva számukra a durumbúza-termelés adta lehetőségekhez történő csatlakozásra.

A durumbúza-termesztésben részt vevőknek az elmúlt években kevés lehetőségük volt szervezett körülmények között a szakmai tapasztalatcserére, ezért tartjuk fontosnak felhívni a figyelmet az idei rangos eseményre, az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer szervezésében Nádasdon tartandó Első Magyar Durum Napra. A rendezvény pontos helyszínéről, dátumáról és programjáról minden érintettet tájékoztatni fogunk a kamara hírcsatornáin.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.