2022.12.07., szerda , Ambrus

Szántóföld

2018. augusztus 16. csütörtök • 13:29

Kiválónak ígérkezik a hazai csemegekukorica

Egyedül az Egyesült Államok előzi meg Magyarországot a növény termesztésében, illetve exportjában.

Nagyobb termést takaríthatnak be jelen állás szerint idén a hazai csemegekukorica-termesztők. Magyarország továbbra is vezető helyen áll mind a termelésben, mind a fagyasztott és konzerv késztermékek exportjában Európában - hangzott el a Syngenta kabai rendezvényén.


Még kockázatos a végső eredményt megbecsülni - fotó: Syngenta

A hazai feldolgozóipar az elmúlt évhez hasonlóan idén is mintegy félmillió tonna csemegekukorica-feldolgozási kapacitással készült az idei szezonra. Az exportpiacok árérzékenyek, de stabilak az idei évben.

Egyedül a szezon kezdetén lehetett érezni némi bizonytalanságot a csökkenő a felvásárlási árak, és a termelés jövedelmezősége miatt.

2018-ban a zöldborsó termések nagyon rosszak lettek a kedvezőtlen időjárás miatt:

a feldolgozók a tervezettnél 30-50 %-kal kevesebb borsót dolgoztak fel.

A gyenge borsótermés szinte egész Európára jellemző volt idén, ezért fokozott figyelem irányul a csemegekukoricára, a feldolgozók a borsókiesést részben több csemegekukorica feldolgozásával szeretnék pótolni. Idén minden eddiginél hamarabb érett be a csemegekukorica, ezért a legtöbb cég a borsófeldolgozás befejezése után azonnal átállt a csemegekukorica fogadására.

- Az idei évben az enyhe, csapadékos tél és a meleg április kedvezett a csemegekukorica vetéseknek, mindenfelé jó kelésekkel találkozhattunk

- ismertette Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere.


Az átlagosnál nagyobb a termés a betakarítás kezdete óta
 - fotó: Syngenta

A májusi száraz, meleg időjárás sem okozott stresszt a csemegekukoricának, a csapadék általában még időben érkezett a nem öntözhető területekre is. Május végétől több helyen belvíz problémák nehezítették a termelést, de ezzel együtt az átlagosnál nagyobb a termés a betakarítás kezdete óta.

A szakember kifejtette:

az enyhe tél miatt a csemegekukoricára veszélyes kártevők – a földi bolha, a vetési bagolylepke, a kukoricamoly, valamint a gyapottok bagolylepke - jelentősen felszaporodtak, de a termelők megfelelő védekezésével egyik fontos kártevő se okozott számottevő károkat, mindössze elszigetelten lehetett látványos kártételekkel találkozni.

A védekezés megfelelő időzítésében segített a Syngenta kártevőelőrejelzési rendszere.

Idén az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb termés várható, de a csemegekukorica terület több mint fele augusztus közepe után lesz betakarítva,

ezért még kockázatos a végső eredményt megbecsülni.

Az utóbbi években nincs jelentősebb változás az európai csemegekukorica-termelésben:

Magyarország továbbra is vezető helyen áll mind a csemegekukorica termelésben, mind a fagyasztott és konzerv késztermék exportban Európában.

Világszinten egyedül az Egyesült Államok előzi meg.

Pereczes János hangsúlyozta: a csemegekukorica viszonylag kis szegmense a nemzetközi zöldségtermelésnek, ám Európában stabil, lassan növekvő kereslet van az élelmiszernövény iránt.

Egyes országok piacot befolyásoló intézkedései is közrejátszanak a csemegekukorica késztermék kereskedelmében: Törökországban importvám nehezíti a szállításokat, Izraelben viszont a hazai termelés támogatás-csökkenése az importot ösztönzi.

Az Egyesült Államok - Egyesült Királyság közti szabadkereskedelmi megállapodásnak is lehetnek kedvezőtlen hatásai a hazai exportra.  

agrotrend.hu / Syngenta

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.