2022.11.29., kedd , Taksony

Szántóföld

2021. február 17. szerda • 17:01

Korai gyomok ellen korai védelem

„Ki korán kel, aranyat lel” tartja a mondás és ez átvitt értelemben igaz lehet az idei kalászos gabonák gyomirtásával kapcsolatban is. Az elhúzódó nedves, csapadékos őszi/téli időjárás ugyanis nemcsak a kalászosok, de a talajban lévő egyéb gyommagok kelésének is rendkívüli mértékben kedvezett.

Azok a T1, T2 életformájú gyomok, amelyek az utóbbi években már egyébként is fokozott mértékben jelentkeztek, most még zavartalanabbul, már az őszi kalászosokkal egyidőben kikeltek. Ilyenek pl. a pásztortáska, veronika- és violafajok, mezei árvácska, tyúkhúr, stb.

Borostyánlevelű veronika őszi búzában (Gölle, 2020. 03. 20.)

Szerencsére van olyan gyomirtó hatóanyag, amely eredményesen alkalmazható a kalászos gabonák korai gyomosodása ellen is. Ez a karfentrazon-etil, amely az AURORA® 40 WG hatóanyaga.

A karfentrazon-etil egy ún. protox-inhibitor, melynek hatására perzselés tünetei mellett pusztulnak el a gyomnövények.

Gyomirtó hatása gyors, hidegben is működik és nincs káros hatással az utóvetemény növényre.

Sajnos azonban már ebben az időszakban is vannak olyan gyomok is, amelyek ellen ez a hatóanyag nem ad megfelelő védelmet, mint pl. a mezei acat vagy az ebszékfű fajok.

Anthemis arvensis (parlagi pipitér) gyomkelés őszi búzában (Tiszalúc, 2021. 01. 05.)

A hatáskiegészítés tökéletesítése céljából született meg az AURORA® GOLD kalászos gyomirtás-technológiai ajánlat, amely kereskedelmi csomagban a rendkívül széles hatásspektruma és korai alkalmazhatósága mellett versenyképes árral is rendelkezik.

Az AURORA® GOLD 100 g Aurora® 40 WG és 100 g Granstar® Super 50 SX® kombinációja, amely 40+40 g/ha-os dózissal 2,5 ha kalászos gabona gyomirtására elegendő. Alkalmazása egyszerű: időben rendeljék meg, töltsék be a tartályba és ne keverjék semmi mással. Különösen kerüljük a folyékony műtrágyák, nedvesítőszerek, lombtrágyák, gombaölő szerek hozzáadását!

A kijuttatáskor törekedjünk a minél tökéletesebb permetlé-borításra, tehát nagyobb lémennyiséggel (300 l/ha vízzel), jól porlasztva lehetőleg napos időben permetezzük ki. A várt hatás néhány napon belül jelentkezik.

Az Aurora® Gold kíméletlen hatása facélia árvakelés ellen (Martonvásár, 2020. 03. 26.)

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

 

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.