2021.12.04., szombat , Borbála, Barbara

Szántóföld

2021. október 21. csütörtök • 13:27

Korlátozhatják a kukoricaexportot

Regisztrációhoz kötné a hazánkban megtermelt takarmányok kivitelét az Agrárminisztérium.

Nagy István, a tárca vezetője közölte:  annak érdekében, hogy a hazai állattartók igényeinek kielégítésére elegendő legyen a készletünk, a tárca kész arra, hogy – a korábban az építőanyagok piacán már bevezetett intézkedéshez hasonlóan – előzetes regisztrációs kötelezettséget írjon elő a takarmányexport területén - írta a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a rendkívüli aszályos nyár, a jelentős terméskiesés és a feszített piaci helyzet ellenére elegendő takarmánykukoricával rendelkezik az ország. A kedvezőtlen időjárási viszonyok ebben az évben Románián kívül gyakorlatilag csak hazánkat sújtották, a környező országokban jó termést takaríthattak be a gazdák, így az itthon kieső tételeket importból lehet fedezni. Ugyanakkor míg korábban jelentős mennyiséget exportáltunk kukoricából, a kivitelre az idén a szokásosnál jóval kevesebb termés jut.

Az állattartók a különböző támogatásokon keresztül széles körű segítséget kapnak a kormányzattól, de ez önmagában nem oldja meg a kihívásokat. Ezért újabb eszközök alkalmazására is szükség van a piaci helyzet normalizálása érdekében – hangsúlyozta a miniszter. Az exportkorlátozást előkészítő munka alapján a regisztrációs kötelezettség egyik feltétele az EKÁER rendszer mielőbbi bevezetése lehet az érintett termékkörre.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.