FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Szántóföld

2018. május 07., hétfő • 11:56

Környezettudatos védekezés a gombás kórokozók ellen

Polyversum® WP – biológiai gombaölő szer

A kalászosok kórokozók elleni védekezésben a legelterjedtebb a kémiai növényvédő szerek alkalmazása, hiszen zömük széles hatásspektrummal rendelkezik és viszonylag megfelelően működnek különböző időjárási körülmények között is.

Azonban vannak olyan helyzetek, amikor a kémiai anyagok mellett a biológiai növényvédő szerek (mint pl. a Polyversum®) által nyújtott lehetőségekben kell gondolkodni. A biológiai gombaölő szerek technológiába állítása mellet szól az is, hogy a növényvédőszer-kivonások érzékenyen érintik a humán hormonháztartásra károsan ható azol típusú hatóanyagokat.

A Polyversum® Pythium oligandrum mikoparazita gombát tartalmazó biológiai gombaölő szer, amely kalászosokban főleg a kalászfuzáriózis, de más (pl. helmintospóriumos, szeptóriás) gombabetegségek ellen is eredményesen alkalmazható. Hatásspektruma kiterjed a legtöbb talajból fertőző kórokozóra, mint pl. Rhizoctonia sp., Phytophora sp., Verticilium sp., Sclerotinia sp. A Polyversum® kalászosok és repce után engedélyt kapott napraforgóban, olajretekben, mustárban és kukoricában, valamint számos kertészeti és erdészeti kultúrában. A Polyversum® folyadék formájának (SC) szükséghelyzeti engedélye van szójában (05.10-től 08.30-ig lehet felhasználni).

Érvek a Polyversum® alkalmazása mellett:

  • Az élelmezés egészségügyi várakozási idő megkötése miatt, már nem lehetséges kémiai gombaölő szerek alkalmazása, miközben a Polyversum® élelmezés-, és munka-egészségügyi várakozási ideje 0 nap, ezért egyedülálló lehetőséget nyújt a betakarítás közeli növényvédelmi kezelések elvégzésére.
  • Fontos a lehető legkisebb környezeti terhelés akár ökológiai (bio), akár konvencionális gazdálkodást folytat a termelő.
  • Kémiai gombaölő szerekkel rotációban alkalmazva csökkenthető a rezisztencia kialakulásának veszélye!

Tipp napraforgóban:
Az egészséges gyökérkörnyezet eléréséért a talajba bedolgozva TrichoMAX (Trichoderma harzianum), a fehérpenészes szár -és tányérrothadás ellen az aszkospóra szóródást megelőzően Polyversum®!

Hármas hatásmód, a hatékonyság garanciája:

  • Közvetlenül parazitálja és elpusztítja a patogén gombás kórokozókat.
  • Stimulálja a növények immunrendszerét (indukált rezisztencia kiváltása).
  • A Pythium oligandrum másodlagos anyagcsere termékei serkentik a növények növekedési hormonjainak termelését, fokozzák a tápanyagfelvételt.

A Polyversum® preventív módon hat, kuratív hatása nincs. Ezért kijuttatását a fertőzések bekövetkezése előtt kell elvégezni! Gomba- és baktériumölő szerekkel nem keverhető.

A Polyversum® biológiai gombaölő szer a KITE Zrt.-n és az AGRO.bio Hungary Kft.-n keresztül egyaránt beszerezhető.

A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra!

AGRO.bio (x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.