2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Szántóföld

2018. május 07. hétfő • 11:56

Környezettudatos védekezés a gombás kórokozók ellen

Polyversum® WP – biológiai gombaölő szer

A kalászosok kórokozók elleni védekezésben a legelterjedtebb a kémiai növényvédő szerek alkalmazása, hiszen zömük széles hatásspektrummal rendelkezik és viszonylag megfelelően működnek különböző időjárási körülmények között is.

Azonban vannak olyan helyzetek, amikor a kémiai anyagok mellett a biológiai növényvédő szerek (mint pl. a Polyversum®) által nyújtott lehetőségekben kell gondolkodni. A biológiai gombaölő szerek technológiába állítása mellet szól az is, hogy a növényvédőszer-kivonások érzékenyen érintik a humán hormonháztartásra károsan ható azol típusú hatóanyagokat.

A Polyversum® Pythium oligandrum mikoparazita gombát tartalmazó biológiai gombaölő szer, amely kalászosokban főleg a kalászfuzáriózis, de más (pl. helmintospóriumos, szeptóriás) gombabetegségek ellen is eredményesen alkalmazható. Hatásspektruma kiterjed a legtöbb talajból fertőző kórokozóra, mint pl. Rhizoctonia sp., Phytophora sp., Verticilium sp., Sclerotinia sp. A Polyversum® kalászosok és repce után engedélyt kapott napraforgóban, olajretekben, mustárban és kukoricában, valamint számos kertészeti és erdészeti kultúrában. A Polyversum® folyadék formájának (SC) szükséghelyzeti engedélye van szójában (05.10-től 08.30-ig lehet felhasználni).

Érvek a Polyversum® alkalmazása mellett:

  • Az élelmezés egészségügyi várakozási idő megkötése miatt, már nem lehetséges kémiai gombaölő szerek alkalmazása, miközben a Polyversum® élelmezés-, és munka-egészségügyi várakozási ideje 0 nap, ezért egyedülálló lehetőséget nyújt a betakarítás közeli növényvédelmi kezelések elvégzésére.
  • Fontos a lehető legkisebb környezeti terhelés akár ökológiai (bio), akár konvencionális gazdálkodást folytat a termelő.
  • Kémiai gombaölő szerekkel rotációban alkalmazva csökkenthető a rezisztencia kialakulásának veszélye!

Tipp napraforgóban:
Az egészséges gyökérkörnyezet eléréséért a talajba bedolgozva TrichoMAX (Trichoderma harzianum), a fehérpenészes szár -és tányérrothadás ellen az aszkospóra szóródást megelőzően Polyversum®!

Hármas hatásmód, a hatékonyság garanciája:

  • Közvetlenül parazitálja és elpusztítja a patogén gombás kórokozókat.
  • Stimulálja a növények immunrendszerét (indukált rezisztencia kiváltása).
  • A Pythium oligandrum másodlagos anyagcsere termékei serkentik a növények növekedési hormonjainak termelését, fokozzák a tápanyagfelvételt.

A Polyversum® preventív módon hat, kuratív hatása nincs. Ezért kijuttatását a fertőzések bekövetkezése előtt kell elvégezni! Gomba- és baktériumölő szerekkel nem keverhető.

A Polyversum® biológiai gombaölő szer a KITE Zrt.-n és az AGRO.bio Hungary Kft.-n keresztül egyaránt beszerezhető.

A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra!

AGRO.bio (x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.