2020.09.28., hétfő , Vencel

Szántóföld

2017. február 27. hétfő • 12:58

Közel 700 millió forint öntözővíz-minőségi kutatásra

A projekt eredményeként új munkahelyek jönnek létre, továbbá kialakítanak egy innovatív döntéstámogató térinformatikai rendszert.

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja az Országos Közegészségügyi Központtal, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpontjával és a Smaragd GSH Kft.-vel közösen 693,13 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az öntözővíz minőségének kutatására, a növénytermesztés optimalizálására – közölte az MTA az MTI-vel hétfőn.

 Az öntözővizek egy részének magas a toxikus nyomelemtartalma – fotó: pixabay.com

Egyebek mellett azt kutatják, hogy bizonyos adalékanyagokkal milyen módon optimalizálják azt a hiányelemek beépítésével – ismertette Záray Gyula projektvezető. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alapból megvalósuló projekt eredményeként új munkahelyek jönnek létre, továbbá kialakítanak egy innovatív döntéstámogató térinformatikai rendszert.

A projekt eredményeinek közvetett felhasználói a fogyasztók lesznek, akik az optimalizált növénytermesztés következtében megfelelő nyomelemtartalmú élelmiszerekhez juthatnak. A Magas nyomelemtartalmú öntözővíz hatása a talaj-növény rendszerre, továbbá a közvetlen emberi táplálkozásra szánt élelmiszer-alapanyagok minőségére című projekt megvalósítását a konzorcium 2017. február 1-jén kezdte meg, a befejezés várható időpontja 2020. január 31.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.