2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Szántóföld

2018. július 03. kedd • 14:36

Kukoricából és napraforgóból is rekord évünk lehet

A takarmány- és malmi búzákból sem kell hiányra számítani, a minőség is megfelelő.

Az idei szokatlan időjárás miatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása. Az árpából országszerte vetett 230 ezer hektár legnagyobb részét már betakarították, az aratás napokon belül befejeződhet. Idén 5,2 tonnás termésátlagot várnak a gazdák, ami 1,2 millió tonna termést jelenthet  - derül ki a Concordia Közraktár Zrt. közleményéből.


Biztosan nem lesz hiány az árpából - fotó: Pixabay

Az árpa többéves termésátlaga Magyarországon hektáronként 3,3-5,0 tonna közötti, így a várt idei 5,2 tonnás mennyiség kimondottan jónak számít. A céghez beérkezett minták zömében elérik a magyar szabványban megkövetelt értékeket.

A vizsgált sörárpák minősége is megfelelő volt fehérjetartalomban, osztályozottságban és csírázási képességben

- tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a repce idei vetésterülete mintegy 270 ezer hektár, és 2,8 tonnás termésátlag várható, ami országos összesítésben 750 ezer tonnányi termést hozhat. A repce várható hozama változó, hektáronként 2,0 és 3,6 tonna közé esett az utóbbi 9 évben, így a hektáronkénti 2,5 tonna átlagosan jó termésnek számít.

A Concordia által bevizsgált tételek olajtartalma a tavalyihoz hasonlóan kedvező, jó minőségű. A betakarítást a megdőlt táblák, az eső és magas nedvességtartalom nehezíti.

Tájékoztatásuk szerint a búza túlnyomó része még lábon van,

az első aratásokból beérkezett minták néhány esetben a betároláshoz túl magas nedvességtartalmat mutattak.

A már learatott tételek eredményei alapján mind a takarmány, mind az étkezési búza minősége megfelelt a követelményeknek. Az idén a takarmány-, és malmi búzákból sem kell hiányra számítani.

A sok csapadéknak köszönhetően nagyon szépen fejlődik a kukorica és a napraforgó is, ha az időjárás továbbra is kedvező marad, akkor az eddigi adatok szerint rekordtermés lehet belőlük - közölte a Concordia Közraktár Zrt.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.