2020.05.31., vasárnap , Angéla,Petronella

Szántóföld

2020. március 28. szombat • 09:51

Legyen felkészülve a kiszámíthatatlan tavaszi fagyokra!

A kései fagyok a mezőgazdasági termelés egyik legfontosabb természeti veszélyét jelentik világszerte. Csakúgy, mint az éghajlatváltozás, a károk súlyossága, mértéke és előfordulása folyamatosan növekszik. Mióta a gazdálkodókra és gazdaságaikra gyakorolt hatás ilyen nagy mértékű, az információk, hogyan védhetjük meg növényeinket a fagytól egyre relevánsabbak. A meteorológia tudománya támogatja a passzív védelmi rendszerek használatát és az aktív rendszerek fejlesztését.

De egy dolog elengedhetetlen minden rendszer esetében: időben kell elkezdeni. A fagykárok egyik fő oka az, hogy a védelmi rendszerek túl későn indulnak el. A leggyakoribb okok az alábbiak:

  • a termelők nem rendelkeznek fagyriasztó rendszerrel
  • a termelők légköri “száraz” hőmérsékleten indítják el a védelmi rendszerüket
  • a fagyriasztó nem a megfelelő helyen található
  • a hőmérséklet mérő szenzor túl magasra van szerelve

Mire kell összpontosítania?

A fagyok bekövetkeztekor csak egy hőmérsékleti értéket kell figyelembe venni: a nedves hőmérő hőmérsékletét. Ez jobban ábrázolja a levél hőmérsékletét fagy esetén és a jelzi az öntözőrendszer indítására legalkalmasabb időpontot.

A helyszín kiválasztása szintén nagyon fontos: az érzékelőt az ültetvény leghidegebb pontjára kell telepíteni (alacsonyabb helyeken a hőmérséklet is alacsonyabb), és a legalacsonyabb virág vagy gyümölcs magasságába.

Hogyan működik a riasztórendszer?

A Pessl Instrumentskét megoldást kínál az időjárási tényezők mérésére.A megbízható és költséghatékony meteorológiai állomás:az iMETOS ECO D3 FROST – amely SIM-kártyával működik, aµMETOS FROST – kommunikációja LPWAN vagy NBiOT útján működik. Ezen készülékek alkalmasak figyelmeztető SMS-ek küldésére legfeljebb 10 mobiltelefonra.

 

1.ábra iMETOS ECO D3 FROST with Nedves&Száraz hőmérő hőmérséklet szenzorral.

 

A beállított hőmérséklet elérésekor üzenetben riasztja azokat a telefonszámokat, melyeket elmentettek a rendszerben. Továbbá akkor is küldeni fog figyelmeztetést, ha az akkumulátor feszültsége túl alacsony lesz. Az összes adat a FieldClimate mobilapplikáción keresztül érhető el, mind Android és iOS operációs rendszereken, valamint az ng.fieldclimate.com webes platformon keresztül.

Hőmérsékleti küszöbérték

A kártételi küszöbhőmérséklet kultúrnövénytől és évszaktól függően változó. Általánosságban elmondható, hogy hivatalosan 0°C-os hőmérséklet már negatív hatással van a kultúrnövényekre barmely fejlődési szakaszban, de 0-2°C között a fagyhatás változó.

A fagyvédelmi öntözés gyakran több kárt okoz, mint hasznot. Mindig a megfelelő időben kell kijuttatni a vizet. Akkor kell elkezdeni a fagyvédelmi öntözést, ha a hőmérséklet 0°C alá esik. A nedves hőmérséklet minimum küszöbét beállíthatjuk a FieldClimate alkalmazásban +0.5°C és +1°C közé, a kultúrnövény fenológiai fázisától függően.

 

2.ábra Advekciós fagy Weizben (AUT on 22.04.2018) – Forrás: FieldClimate platform.

A harmatpont megfigyelése szintén megoldás, de csak a leggyakoribb fagyhelyzetekben. Íratlan szabály, hogy a reggeli T/perc érték megközelíti az előző esti harmatpont értéket. Ez a paraméter szintén elérhető a FieldClimate platformon.

Miért válassza az iMETOS állomásokat?

A pontos időjárás-előrejelzés nagyon fontos szerepet játszik a elkövetkező órák, vagy napok hőmérsékletének előrejelzésében. Az iMETOS meteorológiai állomások a lehető legjobb előrejelzési szolgáltatást nyújtják Önnek és gazdaságának:

  • valós idejű mérések a modellezett előrejelzés korrekciójára
  • az előrejelző modell adattorzulásának kiküszöbölése gyakori frissítéssel az állomásról, vagy műholdas adatokkal

Mesterséges intelligenciával tovább növelhetők a modellek készségeiés optimálisan kombinálják/kiválasztják a legjobb előrejelzési modelleket bármely adott helyszínen.

Parametrikus fagyvédelmi biztosítás

Egy másik javasolt óvintézkedés a fagyvédelmi biztosítás. Az AXA Climate parametrikus biztosítási fedezetet kínál a Pessl Instruments időjárási adatai alapján, melyet az iMETOS ECO D3 FROST készülék szolgáltat. A biztosítás egy olyan éghajlati indexen alapul (mint például a hőmérséklet vagy a csapadékmennyiség egy kockázati időszak alatt), amely összefüggésben van szélsőséges időjárási eseményekkel, mint például a kora tavaszi fagyok, vagy az aszály okozta pénzügyi veszteségek. Ha rendelkezik fedezettel, és a küszöbértéket eléri a hőmérséklet (pl. 0°C alá esik), akkor kártérítést kap. Ez azt jelenti, hogy a kárfelmérés elvégzéséhez nincs szükség személyes látogatásra.

 

METOS Magyarország Kft.
www.metos.at
Annabella SZABÓ,
Kereskedelmi képviselő,
Tel .: +36 30 724 2124,
e-mail: annabella pont szabo kukac metos pont at

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.