2020.11.25., szerda , Katalin

Szántóföld

2020. október 20. kedd • 14:39

Lemaradtak a gazdák a szántóföldi munkálatokkal

Az elmúlt időszakban kiadós csapadék hullott az országban, melyre nagy szükség is volt, a talaj nedvességtartalma jelentősen növekedett. A folytatásban újabb csapadékhullámok várhatók, amely az őszi vetési munkálatokat és a kukorica aratását is hátráltatja.

Nagyjából 150 milliméternyi csapadék hiányzott a talajból az ősz elején, ez az elmúlt hetek esőzéseinek köszönhetően várhatóan a felére csökken, a munkálatokat viszont nagyon meg­akasztja, hiszen sem a betakarítást nem tudják befejezni a gazdák, sem a vetést. Aki persze már elvetett, annak jól jön az eső, a megye viszont összességében még lemaradásban van - írja a bama.hu.

fotó: pixabay.com

– Az elmúlt időszakban 40–50 milliméternyi eső esett, amely megakasztotta a betakarítást, a talaj-előkészítéseket, a vetéseket, és úgy néz ki, hogy ezekkel a munkálatokkal ezen a héten sem tudnak haladni a gazdálkodók, ami azt jelenti, hogy a megszokottól eltérően most biztosan nem fogunk végezni november elsejéig a vetésekkel – mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke.

Mivel jelentős csapadékhiánnyal küzdött a talaj, így a mostani áztató esőben sem alakultak ki belvizek, a gazdálkodóknak azonban pár napig várniuk kell, amíg szikkad a talaj hogy a vetőgépekkel folytatni tudják a munkát.

A repce számára nehezen indult a szezon, a szeptemberi szárazságban hiányosan kelt állományok a hónap végétől megérkezett eső hatására folyamatosan regenerálódnak, fejlődnek az enyhe időben.

Először be kell hozni a lemaradást

A kukorica még itt-ott áll, és amint az időjárás engedi, akkor először mindenki a vetési lemaradásokat hozza majd be, és csak és utána fogja befejezni a betakarítást, ez egész novemberre elhúzódhat. A kukoricatermés egyébként gyengébb lett a tavalyinál, ugyanakkor az ára felfelé tendál, jelenleg 50–52 ezer forintot adnak egy tonnáért, amely jobb az előző évi árnál.

Az őszi kalászosok számára a jó magágy készítéséhez elengedhetetlen a talaj megfelelő nedvességtartalma. Tavaly és tavalyelőtt a vetés időszakában sok probléma volt a száraz talaj miatt, idén úgy néz ki, hogy ilyen gond nem lesz. Azonban helyenként áteshetünk a ló túloldalára és inkább a túl sáros talaj fogja megnehezíteni ezt a rendkívül fontos munkát.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.