2021.11.27., szombat , Virgil

Szántóföld

2016. július 11. hétfő • 10:16

Lendületesen haladnak az aratással a gazdák

Mennyiségben és minőségben is jó termést várnak a búza aratásától a baranyai gazdálkodók. Az optimista várakozásokat ugyanakkor beárnyékolja az alacsony árszint: a kenyérgabona tonnájáért csupán 40 ezer forintot kínálnak a felvásárlók. Miközben a búza és az árpa ármozgását aggódva figyelik a gazdák, elégedetten tekinthetnek a szépen fejlődő kukoricára. Az elmúlt napok kitartó melege kedvez a betakarításnak, nem egy helyen éjjel is dolgoznak a gépek.

A Baranya megyei gazdálkodók beszámoltak róla, a minőségi búza és a takarmánybúza között egyre csökken a különbség, a kenyérgabona ára alig 2000 forinttal magasabb, mint a takarmánybúzáé. A termelők közül egyre többen úgy látják, hogy hosszú távon ezekkel az árakkal, átlagos vagy átlag alatti terméssel csak a vagyonuk felélése mellett tudnak talpon maradni a gazdálkodók, ami komoly veszélyt jelent a jövőre nézve. Aki nyereségre akar szert tenni, annak át kell gondolnia a növénytermesztési stratégiáját, és folyamatosan fejlesztenie kell, ami viszont komoly tőkeerőt igényel.

Az árpa aratása már bőven a felénél tart, ahogyan a repce betakarítása is megkezdődött. A minőséggel annak ellenére nincs gond, hogy az idén számos gombafertőzés nehezítette a gazdálkodók dolgát. Az eddig mért termésátlagok is megfelelnek a várakozásoknak. Az árpa esetében átlagosan négy-öt tonnát, repcénél pedig három tonnát érhet el az egy hektárra jutó átlagtermés. Búzából az előző éveknek megfelelően átlagosan öt tonna feletti hozamot várnak hektáronként a gazdálkodók.

A termelők tapasztalatai szerint a területi eltérések óriásiak. Az árpa esetében előfordul, hogy a tábla egyik feléről hattonnás, a másik feléről pedig hektáronként másfél tonnás átlagtermést takarítanak be. Mindez elsősorban a talaj minőségének, a fajták közti különbségnek s az időjárás szélsőségességének tudható be. Az elmúlt napok kitartó melege kedvez a betakarításnak, a megyében nem egy helyen éjjel is dolgoznak a gépek a határban. A jó időzítésre nemcsak az időjárás miatt van szükség, hanem azért is, hogy elég legyen a gépkapacitás.

Az elmúlt években egyre több gazdálkodó kezdett el az úgynevezett hibrid fajtákkal foglalkozni. Ezek a gabonafélék 20 vagy akár 30 százalékkal is több termést hoznak, mint a hagyományos fajták, a jobb hozam javítja a versenyképességet. Ez azért is kell, mert az árak régen látott mélyponton vannak. Az árpa tonnájáért 35 ezer forintot, míg a búzáért 40 ezer forintot kínálnak a felvásárlók.

Miközben a búza és az árpa ármozgását aggódva figyelik a gazdák, elégedetten tekinthetnek a szépen fejlődő kukoricára. A termelői ár viszonylag magasan, 45 ezer forint közelében kezdett januárban a hazai árutőzsdén. Tavasszal volt egy kis visszaesés, de mostanra újra visszatornázta magát 50 ezer forint alá. Kérdés ugyanakkor, hogy ebből a közvetlen termelők mennyit tudnak kivenni. A tavalyi termés már nem igazán foglalkoztatja a kereskedőket, sokkal inkább az idei felé fordulnak. Egyelőre úgy néz ki, hogy tavalyhoz hasonlóan 45–46 ezer forint közelébe árazta be a piac az új termény tonnáját.

A tűz ellen

A betakarítási, bálázási munkálatokra előzetesen fel kellett készülniük a gazdáknak. Különösen fontos ilyenkor az erőgépek műszaki és tűzvédelmi ellenőrzése, valamint az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismerete, betartása. A betakarítási, kazalozási, szalmaösszehúzási és bálázási munkákban csak a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, legalább egy darab tűzoltó készülékkel ellátott erő- és munkagép, illetve egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.