2019.08.21., szerda , Sámuel,Hajna

Szántóföld

2017. szeptember 01. péntek • 08:12

Magasabb terméshozam vagy az extra juttatás? Dönteniük kell a szójásoknak

Válaszút elé kerülnek a hazai szójatermesztők. Jövőre ugyanis már csak akkor vehetik fel az ültetvények után járó zöldítési támogatást, ha vállalják, hogy nem használnak növényvédő szert az adott területen.

Jelentős változásra kell felkészülniük azoknak a gazdálkodóknak, akik nitrogénmegkötő növényeket termesztenek.

Az Európai Bizottság rendelete szerint ugyanis

a parlagon hagyott területek és az ökológiai másodvetés, valamint az erdőszélek menti határsávok mellett például a szója-, a borsó- és a lucernaültetvényeken sem használhatnak permetszert azok a gazdák, akik a terület után úgynevezett zöldítési támogatást igényelnek.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára a Magyar Időknek elmondta: a korlátozás 2018. január 1-jén lép hatályba, így

az új szabályokat már a jövő évi vetésszerkezet tervezésekor figyelembe kell venniük a gazdálkodóknak.

– Ez nagy változás, amire komolyan fel kell készülniük az érintett termelőknek – emelte ki az államtitkár.

A szójatermesztés viszonylag új tevékenység a gazdák körében, sokan most tanulják mindazt a technológiát, amellyel eredményesen lehet termelni a fehérjenövényt. Az államtitkár szerint épp ezért volt nagyon jó lehetőség, hogy a termelők a termeléshez kötött támogatáson felül a zöldítésbe is bevonhatták a szójaültetvényeket. Így ugyanis két forrásból is pluszpénzhez juthattak, ami sok esetben csökkenteni tudta az új kultúra kipróbálásának kockázatát.

A brüsszeli rendelet szerint ezt a kettős juttatást csak akkor vehetik igénybe a gazdálkodók, ha vállalják, hogy permetszerek nélkül termesztik a szóját. A normál területként nyilvántartott szántóföldön alkalmazott technológiát nem befolyásolja ez a döntés.

Nagy István szerint vannak olyan tájegységei országunknak, ahol

kellő szakértelem és tudatos technológiaválasztás mellett – vetéstávolság csökkentése, sorközművelés – növényvédő szer nélkül is nagy biztonsággal termeszthető a szója.

Azokon a termőhelyeken pedig, ahol a gyomok elleni védekezés sorközműveléssel nem oldható meg, illetve ahol a biztonságos és gazdaságos betakarításhoz szükséges a vegyszeres állományszárítás, ott érdemes a zöldítési kötelezettséget más módon teljesíteni. – Az extra juttatásként felfogható támogatás nélkül is lehet eredményesen szóját termeszteni – jegyezte meg az államtitkár. Például az őszi kalászosok után zöldtrágyát vetnek, vagy parlagon hagyják a területeket.

Az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok után az idén hektáronként 25 ezer forint támogatást kaphatnak a gazdák. Ehhez adódik hozzá az alaptámogatás. A hektáronként 45 ezer forint alaptámogatást nem befolyásolja a korlátozás, ahogyan a termeléshez kötött fehérjenövény-támogatás feltételei sem változnak. Ez utóbbi jogcímen az idén várhatóan hektáronként 60 ezer forintra számíthatnak a szójatermelők.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.