2020.09.27., vasárnap , Adalbert

Szántóföld

2020. augusztus 03. hétfő • 15:43

Magyarország is csatlakozott a snackgyártó Mondelēz fenntartható búzatermesztési programjához

Július végén első alkalommal aratták le hazánkban a világ vezető snackgyártója, a Mondelēz International Harmony búzáját. Ezzel Közép-Európában is bővül a Mondelēz fenntartható búzatermesztési programja, mely 2008-ban indult Franciaországból. A snackgyártó az eredeti ütemterve szerint halad, mely szerint 2022-re minden európai kekszmárkáját, beleértve a magyar termékeket is, kizárólag fenntartható módon termesztett Harmony búza felhasználásával fogja készíteni.

Eddig 67 magyar gazda csatlakozott a programhoz, főleg az ország dél-keleti és észak-nyugati régióiban, s összesen 3500 hektáron termelnek már Harmony búzát. A gazdálkodók két malomnak szállítják be terményeiket, melyek augusztus közepétől kezdik meg a kekszek gyártásához szükséges magas minőségű liszt szállítását a Mondelēz csoporthoz tartozó Győri Keksz székesfehérvári gyárába. Az idei évtől a most 70 éves születésnapját ünneplő Győri édes, Magyarország piacvezető kekszterméke is fokozatosan átáll a Harmony búza felhasználására, s 2022-re kizárólag abból készül majd.

“A világ legnagyobb kekszgyártójaként az a küldetésünk, hogy biztosítsuk a fenntartható módon történő búzatermesztést. A Harmony program keretében Európa-szerte változtatunk a termesztés és betakarítás módján. Környezettudatos fogyasztóinknak olyan termékeket kívánunk nyújtani, amelyek fenntartható módon előállított alapanyagokból készülnek. Örömmel tölt el, hogy a magyarok kedvenc kekszeit Harmony búzából fogjuk sütni” – mondta Pál László Balázs, a Mondelēz International csoporthoz tartozó Győri Keksz gyárigazgatója.

A Harmony a Mondelēz International európai fenntartható búzatermesztési programja, mely 2008-ban indult Franciaországban, a LU kekszek előállításával. A több mint egy évtizede működő program teljes átláthatóságot nyújt a fenntartható búzatermesztés gyakorlatára és garantálja a helyi biodiverzitás megőrzését. A programban részt vevő gazdák prémiumot kapnak, amennyiben teljesítik a Harmony Charta-ban foglalt szigorú fenntarthatósági feltételeket. A gazdálkodóknak minimalizálniuk kell a környezeti terhelést, így mérsékelni a növényvédőszerek használatát, csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást és a vízhasználatot, valamint biztosítaniuk kell a biodiverzitást: földjeik 3%-ának virágos rétként a méheket kell táplálniuk. Cél, a természetes fertilizáció.

Hat országban 1,600 gazda, 13 malom és 25 partner működik együtt a programban. Az idei aratással hazánk csatlakozik a projektet létrehozó Franciaországhoz, illetve Belgiumhoz, a Cseh Köztársasághoz, Olaszországhoz, Lengyelországhoz és Spanyolországhoz. Ezekben az országokban a tavalyi évben közel 290,000 tonna Harmony búzát termesztettek.

A folyamatok minden része auditált, számtalan adaton és mérőszámon keresztül vizsgálják a projekt hatását, az éves felülvizsgálatok során pedig kiderül, mely területeken lehet még további fejlesztéseket eszközölni. A program további bővülésével, 2022-re várhatóan 385 000 tonnára növekszik a Harmony búza termesztése Európában.

A Mondelēz International globális kekszmárkái, mint pl. a belVita vagy a Dörmi keksz már Harmony búzából készülnek. A vállalat kiterjeszti fenntarthatósági programját a helyi márkákra is, így a magyar fogyasztók kedvenc keksztermékei, a piacvezető Győri édes, illetve a Vaníliás karika, a Korpovit és a Pilóta is fenntartható módon előállított búzából készülnek majd.

A Harmony Chartáról további információk olvashatók a program magyar nyelvű honlapján: https://harmony.info/hu-hu#

A Mondelēz magyar, cseh és szlovák régióra vonatkozó sajtóközleményei itt találhatók: http://www.mynewsdesk.com/cz/mondelez-cz-sk

A Mondelēz International-ről

A Mondelēz International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) a felelős és tudatos snackfogyasztást teszi lehetővé a világ 150 országában. 2019-ben mintegy 26 milliárd dolláros árbevételt ért el a vállalat élvonalbeli globális és helyi snacktermékei gyártásával és forgalmazásával.  Ikonikus termékei az OREO, belVita és LU kekszek; a Cadbury Dairy Milk, Milka and Toblerone csokoládék; a Sour Patch Kids cukorka és a Trident rágógumi. A Mondelēz International a Standard and Poor’s 500, a Nasdaq 100 és a Dow Jones Sustainability Index büszke tagja.  További információkért látogasson el honlapunkra: www.mondelezinternational.com vagy kövesse a vállalatot Twitteren: www.twitter.com/MDLZ.

agrotrend.hu / Mondelez

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.