2021.09.18., szombat , Diána

Szántóföld

2021. május 12. szerda • 12:22

Már elvetették a napraforgó és a kukorica nagy részét

A kukorica és a napraforgó vetése a vége felé jár Békésben, leginkább csak egy-egy belvízérzékenyebb területen nem kerülhetett még földbe a mag. A búza mellett ezt a két növényt termesztik a legnagyobb területen térségünkben. A megye középső és déli részén a vetések jól fejlődtek, kiváló kondícióban vannak. A megye északi részén a belvíz, illetve a fagy miatt károsult a kultúrák egy része.

Kozsuch Kornél, a megyei agrárkoordinációs bizottság elnöke kiemelte, a kedvezőtlen időjárás jellemzően csak a fejlődésben gátolta a növényeket. A megye rosszabb vízgazdálkodású talajú tábláin belül is csak kisebb foltokban tapasztalható kipusztulás - írja a beol.hu.

fotó: pixabay.com

– A falugazdászok nem jelentettek kitárcsázott vetéseket, a belvíz miatti kárbejelentés is elenyésző – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. – Márciusban a megyében 13–18 mm csapadék hullott, emiatt már egyes táblákban a vízhiány jelei mutatkoztak. A száraz kora tavasz ugyanakkor lehetővé tette, hogy a gazdálkodók időben rámenjenek a földekre, és elvégezzék a fejtrágyázást. Áprilisban már átlagosan 35–40 mm csapadék hullott.

Az eső tápanyag-felszívódást segítő hatásának köszönhetően a kalászosok az utóbbi hetekben sokat javultak.

A repce vegyes képet mutat a megyében, északon gyengébb, míg a középső és déli részeken jobb minőségű kultúrák vannak. Szépen sárgállanak, viszont gondot jelent a hűvös, szeles időjárás, melyben a porzó rovarok aktivitása gyengébb.

A gazdák március utolsó napjaiban kezdték meg a magágy-előkészítést a kukorica és a napraforgó alá, elvégezték a tápanyag kiszórását. Az ideális talajhőmérséklet a csírázáshoz 8-10 fok tíz centiméteres mélységben. Ez április első napjaiban megvolt, így a termelők vetettek. Ezután jött egy markáns lehűlés, és 5-6 nap múlva érte el újra a megfelelő hőmérsékletet a talaj.

A hideg időszakban a vetés üteme lelassult, inkább a talaj-előkészítést és a tápanyag-utánpótlást végezték el.

A hűvös idő mellett a csapadékhiánnyal is meg kellett küzdeni, ez nehezítette az ideális magágykészítést. Áprilisban megjött a csapadék, melynek hatására csírázásnak indultak az elvetett magok, és a még el nem vetett területeken kedvező magágyat készítettek a gazdák, akik a napraforgónál 95, a kukoricánál 96-97 százaléknál tartanak a vetéssel.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.