FÓKUSZBAN

Frissült a NAK gazdálkodói kézikönyve

Frissült a NAK gazdálkodói kézikönyve

Aktualizált tartalommal érhető el a kézikönyv, ami ...

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A szabályos, előírás szerinti növényvédő szer felhasználás biztonságos ...

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

A kistraktor a szüretelőkocsi vontatásában, sorközkaszálásban ...

Szántóföld

2018. április 12., csütörtök • 14:09

Már vetik a kukoricát és a tavaszi búzát

A sok csapadék gondot okoz a termelőknek, de a jó idő beköszöntével lassan megszűnnek a belvizes területek.

Az őszi kalászosok áttelelése problémamentes volt, ígéretesek a hozamaik, miként az őszi vetésű repcének is. Ezeknek a növényvédelme és műtrágyázása folyamatosan zajlik. A hirtelen jött meleggel gyors fejlődésnek indultak a növények – mondta a Magyar Hírlapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Kiemelte,

a talaj telített a sok csapadék miatt, azokon a területeken ahol nagyon vizes, nem lehet művelni, ezért azokat a részeket kihagyják a termelők, később pedig visszatérnek.

Mint mondta, azt várták, hogy a böjti szelek felszárítják a csapadékot, ehelyett újabb eső érkezett, húsvét előtt viszont megjöttek a szelek, és most már meleg is van, úgyhogy elég nagy területek szabadulnak fel – mondta az elnök, majd hozzátette, korábban majdnem elérte a százezer hektárt azoknak a területeknek a mérete, amelyeket nem lehetett művelni a belvizek miatt, de ez most már körülbelül a felére csökkent. Ha addig nem esik extrém csapadékmennyiség, akkor május elejére-közepére megszűnhetnek a belvizes részek – jelezte.

Vancsura József hozzáfűzte, idén egymillió hektárra tervezik a kukorica vetést, és a búzáé valamivel kevesebb lehet ennél.

fotó:MTI

A napraforgóval a vetésforgó betartása miatt bevethető területek mérete pedig körülbelül hatszázezer hektár lehet. Még nem kezdődött meg a vetése, de az elnök úgy fogalmazott, még nem késtek le semmiről. Szerinte elegendő jó minőségű vetőmag áll rendelkezésre, a gépeket is felkészítették, úgyhogy minden feltétel adott, hogy elinduljon a vetés.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu