FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Szántóföld

2018. április 12., csütörtök • 14:09

Már vetik a kukoricát és a tavaszi búzát

A sok csapadék gondot okoz a termelőknek, de a jó idő beköszöntével lassan megszűnnek a belvizes területek.

Az őszi kalászosok áttelelése problémamentes volt, ígéretesek a hozamaik, miként az őszi vetésű repcének is. Ezeknek a növényvédelme és műtrágyázása folyamatosan zajlik. A hirtelen jött meleggel gyors fejlődésnek indultak a növények – mondta a Magyar Hírlapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Kiemelte,

a talaj telített a sok csapadék miatt, azokon a területeken ahol nagyon vizes, nem lehet művelni, ezért azokat a részeket kihagyják a termelők, később pedig visszatérnek.

Mint mondta, azt várták, hogy a böjti szelek felszárítják a csapadékot, ehelyett újabb eső érkezett, húsvét előtt viszont megjöttek a szelek, és most már meleg is van, úgyhogy elég nagy területek szabadulnak fel – mondta az elnök, majd hozzátette, korábban majdnem elérte a százezer hektárt azoknak a területeknek a mérete, amelyeket nem lehetett művelni a belvizek miatt, de ez most már körülbelül a felére csökkent. Ha addig nem esik extrém csapadékmennyiség, akkor május elejére-közepére megszűnhetnek a belvizes részek – jelezte.

Vancsura József hozzáfűzte, idén egymillió hektárra tervezik a kukorica vetést, és a búzáé valamivel kevesebb lehet ennél.

fotó:MTI

A napraforgóval a vetésforgó betartása miatt bevethető területek mérete pedig körülbelül hatszázezer hektár lehet. Még nem kezdődött meg a vetése, de az elnök úgy fogalmazott, még nem késtek le semmiről. Szerinte elegendő jó minőségű vetőmag áll rendelkezésre, a gépeket is felkészítették, úgyhogy minden feltétel adott, hogy elinduljon a vetés.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.