2020.05.26., kedd , Fülöp,Evelin

Szántóföld

2019. szeptember 09. hétfő • 10:25

Másodszor is NAK búza termésverseny GYŐZTES a bőtermő BALATON őszibúza

A Karintia Kft. pannon régióra nemesített búza fajtái között a prémium minőség jeles képviselői mellett a magas termés potenciállal rendelkező bőtermő fajták is jelen vannak.

A BALATON bőtermő őszi búza fajta már második alkalommal szerezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara búza termésverseny első helyét. A dobogó legfelső fokának eléréséhez azaz az első helyhez az üzemi körülmények között elért 9,5t /ha és a 10,2 t/ha átlagra volt szükség. A BALATON fajtáról kérdeztük Lőrincz Lajos szarvaskendi gazdálkodót, aki régóta nagy megelégedettséggel termeli a Balaton fajtát.


*NAK vm. termésverseny győztes 2015, 2018.

„ Több éve használom a Karintia Kft. Balaton nevű fajtáját és nagyon megvagyok vele elégedve. Vetés idejét tekintve tapasztalatunk alapján inkább október középső és második dekádja az, ami nálunk bevált. Vetőmag szükségletet tekintve a 150-200 Kg/ha közötti intervallumban több dózist is kipróbáltunk. Legjobban az átlagos ezermagtömeg mellett kalkulált 180 kg/ha vetésnorma vált be.

Télállóságát tekintve a Balaton őszi búzafajta kiváló, jól tolerálja a hosszabb, hó nélküli hideg periódusokat is.

Kiemelném a kifejezetten erős őszi és tavaszi bokrosodását. Szárszilárdsága megfelelő, de a nagy termés érdekében szárszilárdító használata javallott.

Növényvédelmi szempontból a betegség toleranciája kimagasló, ez főképp az idei jelentős kalászfuzáriózis tekintetében volt szembeötlő.

Igazán szép, egészséges állomány a két fungicides állomány kezeléssel érhető el.

Tápanyag utánpótlás tekintetében az intenzív tápanyag utánpótlást legyen szó makro- vagy mezo tápelemekről, az említett kiemelkedő terméssel hálálja meg.

Minőségi paramétereit tekintve – bár a bő termő kategória képviselője, gyakran euro minőségű tételeket vágunk. Az idei, 2018-2019-es gazdasági év alapján erős prémium minőséget volt képes produkálni a fajta.

Szélsőséges abiotikus körülmények között is kifejezetten stabil, 78 kg hektoliterenkénti tömeg felett teljesít a Balaton."

Pannon régióra nemesített fajták = TERMÉSBIZTONSÁG

agrotrend.hu / Karintia
(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.