2020.05.30., szombat , Janka,Zsanett

Szántóföld

2019. április 10. szerda • 09:54

Még aratás előtt felépül: acélmagtár

Negyedszázada segít a Frisomat egy több évszázados hagyománnyal rendelkező hazai termelési ág, a gabonatermelés hosszú távú fenntarthatóságában és fejlesztésében a magyar gazdáknak.

A magyar mezőgazdaság e húzóágazatának csúcspontja kétségkívül az aratás; nem véletlenül őrzi az aratásünnepek hagyományát államalapításunk ünnepe (augusztus 20.) is. Nagyon nem mindegy azonban, hogy az aratást követően a gabonát hol tárolják – hiszen a felhasználásig akár 3-12 hónap is eltelhet.


fotó: Frisomat

Mi kell a learatott gabonának?

Lássuk, mire van szüksége a gabonának aratás után, hogy megőrizze minőségét! A gabonát leggyakrabban ömlesztve – vertikálisan silókban, vagy horizontálisan magtárakban – tárolják. A Frisomat a gabona tárolási módok széles választékát kínálja, lehetőséget nyújtva a későbbi fejlesztésekre:

például bővítésre vagy gépesítésre; a cikk most részletesebben a kisebb gazdaságok számára is ideális acélmagtárakkal foglalkozik.

A gabonatárolók falainak nagy nyomásnak kell ellenállniuk, hiszen több tonna gabona feszülhet nekik; logikus elvárás tehát, hogy erős, stabil építmény legyen a magtár. A kártevők számára hívogató lehet a falakon megtapadó szennyeződés, ezért lényeges, hogy az épület belseje könnyen tisztítható legyen:

ezt szolgálja, ha a magtár padlója és a falak felülete sima, rés- és repedésmentes.

A gabona nedvességtartalma jelentéktelennek tűnik ugyan, de még a szárítást követően is folyamatosan párolog, ami pedig hőt termel, a nedves pára viszont a penész és a mikrobák melegágya. Akár szellőztető berendezéssel, akár átforgatással megoldott a gabonák átszellőztetése, a „garmadának” (gabonahalomnak) nagy térre van szüksége. A megfelelően temperált tárolás alapfeltétele a kiváló hőszigetelés, a biztonságnak pedig a külső környezeti hatásoknak – erős szélnek, esőnek, napsütésnek, akár tűznek is – való ellenállás.

Mit tud az acélmagtár?

A Frisomat gabonatárolói a kisebb és a nagyobb gazdaságoknak egyaránt minden igényt kielégítő, remek ár-érték aránnyal rendelkező építmények. Gyors telepítésük miatt – jellemzően 4-5 hét alatt lesz kulcsrakész egy ilyen gabonatároló – akár az aratás előtti hónapokban is felépülhet a gabonaraktár.

Az akár 40 méteres fesztávot is elérő, különféle oldalfal-magasságban, és lényegében bármekkora hosszúságban elérhető magtárak alapanyaga hidegen formált acél, mely könnyen szállítható, karcsú, mégis példásan stabil. Az előregyártott elemeket a helyszínen nem hegesztéssel, hanem csavarozással szerelik össze – ez a megoldás nemcsak tartósabb konstrukciót eredményez, de a rozsdásodásnak is elejét veszi, ráadásul a szerelési folyamat relatív csendes, így a gazdaságban élő állatok sem fognak riadozni.

A sima acélfalat magasnyomású tisztítóval makulátlanra lehet varázsolni, jó alapozást nyújtva ezzel a kártevők elleni védekezésnek. A kiváló minőségű, hőszigetelő szendvicspanelek garanciát jelentenek a megfelelő hőmérséklet fenntartására nézve. A Frisomat gondol a gazdaság bővülésére is: minden csarnoka felszerelhető nagyméretű kapukkal, füstelvezetőkkel, gravitációs vagy automata szellőzőrendszerekkel és a belső csöpögést megakadályozó anti-kondenzációs bevonattal.

A csarnokba emellett

  • galériák,
  • híddaruk és napelemek is beépíthetők,

később pedig könnyen lehet bővíteni és átalakítani a csarnokot. A meglepően egyszerű Frisomat magtárak hosszú évtizedekig nem igényelnek különösebb karbantartást.

Élet-étel

A régi magyar nyelvben az élet szó búzát, gabonát is jelentett: nemcsak azért, mert a kenyér alapanyagát biztosította, hanem azért is, mert a földbe vetett, ott „életre kelő” búza az örök újjászületés jelképe. A búza és más kenyérgabonák az emberiség legfontosabb kultúrnövényei, melyek alapvető élelmiszer-forrásként szolgálnak az ember, s takarmányként haszonállatai számára. Megérdemli hát a neki legmegfelelőbb otthont, mielőtt betölti küldetését.

További részletek a gabonatárolókról a Frisomat honlapján!

(x)