2023.02.01., szerda , Ignác

Szántóföld

2016. november 15. kedd • 10:43

Még magasabbra becsülték a szójatermést az Egyesült Államokban

A szójából bőséges kínálat mutatkozik az északi féltekén learatott idei termés, és a déli féltekén 2017 tavaszán várható termés alapján. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) ismét megemelte saját országában a most zajló szójabetakarítás alapján a várható mennyiségre vonatkozó előrejelzéseit.

Az október 12-én nyilvánosságra hozott jelentésből kitűnik, hogy a washingtoni szakértők most 116,2 millió tonna szójababtermésre számítanak, ez 1,8 millió tonnával több, mint a korábban várt mennyiség. Eszerint e tavalyi mennyiséghez képest 9,3 millió tonnával többet takarítanak be.

A hivatalos statisztikai adatok szerint október 9-ig az Egyesült Államokban a farmerek a szójaterület 44 százalékát takarították be, ez 3 százalékponttal tér el az elmúlt öt év átlagától. Az októberi előrejelzés meglehetősen megbízhatónak számít: az Egyesült Államokban a betakarított mennyiség ebben a hónapban becsült eltérése az elmúlt 34 év átlagában csak 1,5 millió tonna volt, 3,8 millió tonna maximum mellett.

A washingtoni szakértők a fő riválist, Brazíliát tekintve is az eddiginél optimistábbak. Az eddig még nagy bizonytalanságokat magába foglaló, közelgő brazil szójabetakarításra vonatkozó előrejelzést 1 millió tonnával 102 millió tonna rekordmennyiségre emelték, az idei év 96,5 tonnájához képest. Az USDA szakértőinél még bizakodóbb a Conab, Brazília agrárágazatot vizsgáló hivatalos piacelemzője, mely a termesztés 0,6 százalékról 2,7 százalékra történő bővülése mellett 101,9 – 104 millió tonna szójababtermésre számít. A washingtoni szakemberek úgy látják, hogy 2016/17-ben a világ szójatermése eléri a jelenlegi 333,2 millió szintet; ez 20,2 millió tonnával lenne több, mint 2015/16-ban.

Brazíliából is több szójabab várható

A szójabab nemzetközi kereskedelmét tekintve az USDA a jelenlegi időszakra érezhető mennyiségi növekedésre számít. Előrejelzése szerint a globális exportmennyiség 2015/16-hoz képest 6,2 millió tonnával 138,8 millió tonnára növekszik. Az Egyesült Államokból származó szójabab exportra vonatkozó előrejelzést az előreláthatóan nagyobb kínálat miatt ismét felemelték, méghozzá 1,1 millió tonnával jelenleg 55,1 tonnára; a 2015/16-os idényben az Egyesült Államok külföldre történő szójabab szállítása a becslések szerint 52,7 millió t volt.

Ugyanakkor Brazília szójabab exportját az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma a szeptemberi adatokhoz hasonlóan 58,4 millió tonnára becsüli; a 2015/16 évhez viszonyítva ez 4 millió t növekedést jelent. Várhatóan csökkenni fog azonban Argentína szójabab exportja, méghozzá 0,7 millió tonnával 9,7 millió tonnára. Az amerikai szakértők szerint ennek oka az argentínaiak „alacsony versenyképessége” a szójababexport terén.

agrotrend.hu / topagrar.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.