2020.11.25., szerda , Katalin

Szántóföld

2020. június 02. kedd • 09:51

Még mindig aszályhelyzet van, szükség lenne az esőre!

A múlt heti esők sem szüntették meg az aszályhelyzetet – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke.

A szövetséghez érkező információk szerint a repcék nagyon rossz állapotban vannak, a búzák pedig rendkívül heterogén, de összességében szintén gyenge képet mutatnak. Az utóbbiaknál a késői tenyészidejű fajtáknál lehet még remény, de a javuláshoz nagyobb mennyiségű csapadékra lenne szükség. A jó termésről viszont már korábban le kellett mondaniuk a termelőknek.

fotó: pixabay.com

A csapadék igencsak lokálisan és kis mennyiségben érkezett, a kalászos gabonáknak nem sokat használt.

Petőházi Tamás szerint legalább 15-20 milliméternek kellene esnie kétszer-háromszor, áztató módon ahhoz, hogy a csapadék be tudjon szivárogni a talajba. Az elmúlt időszakban tapasztalt záporok, zivatarok csupán néhány négyzetkilométert fedtek le, és messze álltak a hőn áhított csendes esőtől.

Ráadásul a párás, hűvös idő kedvez a gombabetegségek kialakulásának. A kalászosoknál még egy-két hétig számíthat a csapadék menyisége.

fotó: pixabay.com

A piacon továbbra is folyik a tapogatózás, a vevők próbálják lejjebb nyomni az árakat a húsárak csökkenésére hivatkozva, a termelők pedig óvatosan bánnak a még meglévő készletekkel. Annyi azonban biztos, hogy nagy átmenő készlettel nem számolhatnak a búzapiacon – mondta a GOSZ-elnök.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.