2022.06.25., szombat , Vilmos

Szántóföld

2018. augusztus 30. csütörtök • 15:07

Megalakult a Corteva Agriscience, a DowDuPont mezőgazdasági divíziója

Új választási lehetőségek előtt a magyar gazdák.

Az új divízió Magyarországon széles vetőmag-portfólióval és korszerű növényvédelmi megoldásokkal segíti a magyar gazdákat - olvasható a Corteva Agriscience közleményében.


fotó: Corteva Agriscience

Magyarországon is megalakult a Corteva Agriscience™, a DowDuPont mezőgazdasági divíziója. Még az év elején vált ismertté, hogy egyesült államokbeli székhellyel (Wilmington, Delaware) megalakul a Corteva Agriscience™, amely az alapítók szándéka szerint egy világszerte meghatározó mezőgazdasági vállalat lesz, és amely egyesíti a DuPont Pioneert, a DuPont Növényvédelmi üzletágát és a Dow AgroScience-t.

A Corteva Agriscience™ vezető szerepet tölt be a világ több mint 130 országának mezőgazdaságában és globális jelentőségű kutatás-fejlesztési részlegével támogatja a mezőgazdasági innovációt és új technológiák bevezetését.

A Corteva Agriscience™ a tervek szerint 2019 júniusában lesz önálló, tőzsdén forgalmazott vállalat. Ennek a folyamatnak a része a magyarországi divízió megalakulása.

A Corteva Agriscience™ divízió Magyarországon a magyar Dow- és DuPont érdekeltségekre épül, amelyek a Dow AgroSciences Hungary Kft., a DuPont Magyarország Kft., a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. és a Pioneer Hi-Bred Termelő és Szolgáltató Zrt. A magyarországi vállalatok 2017 decemberében egy közös budaörsi irodába költöztek.

A magyar vállalatok jelentős szakembergárdával, technológiákkal, innovációkkal és kutatási-fejlesztési kapacitással rendelkeznek, valamint szoros kapcsolatokat építettek ki a magyar agrárium szereplőivel, a termelőktől kezdve az élelmiszer-feldolgozókon át az oktatási intézményekig.

A Corteva Agriscience™-be kerülő magyar vállalatok jelenleg 196 alkalmazottat foglalkoztatnak, ebből a kutatás-fejlesztés területén dolgozók létszáma 26, továbbá a szezonálisan alkalmazott létszám évente 450 fő.

- A Corteva Agriscience™ olyan tartópilléreken nyugszik, amelyek biztosítják a divízió stabilitását. A világ tudóstársadalmával együttműködve azért dolgozunk, hogy hosszú távon biztosított legyen bolygónk élelmiszer-, takarmány-, energia- és nyersanyag igénye - mondta Borsos László a Corteva Agriscience™ ügyvezetője a Dombóváron tartott Porfólió Farm rendezvényen, ahol meghívott gazdálkodók betekintést kaptak az új mezőgazdasági divízió jövőképéről, a vetőmagelőállítás új fejlesztési eredményeiről, valamint a Corteva Agriscience™ vetőmagportfóliójáról.

- Kutatásaink, fejlesztéseink középpontjában azok a megoldások állnak, amelyek fenntartható módon igazodnak a világ változó és növekvő igényeihez. Ennek eredményeként cégünk egy igen erős portfóliót és ígéretes, fejlesztés alatt álló termékjelölteket tud felmutatni. A Corteva Agriscience™ a mezőgazdaságot kiszolgáló vállalkozások sorában a gyorsan növekvő vállalatok közé tartozik.

A technológia-vezérelt innováció és a szilárd pénzügyi fegyelem a gyors növekedés biztosítéka - ezt a vállalati filozófiát követve tudja felülmúlni versenytársait. Olyan új technológiákat fejlesztünk ki, amelyek egyaránt figyelembe veszik az ember igényeit és a környezet megóvásának szempontjait. Arra törekszünk, hogy a termelés és a szállítás során minimálisra csökkentsük a környezetre gyakorolt hatást.

A Corteva Agriscience™ Magyarországon is elérhetővé teszi kiváló minőségű vetőmagjait és modern növényvédelmi eljárásait, és ezzel nemcsak a magyar mezőgazdaság szereplőinek biztosítja a nemzetközi versenyképességhez szükséges legfontosabb feltételeket, hanem emeli a fogyasztók életminőségét is - tette hozzá Borsos László.

A Corteva Agriscience™-be kerülő magyar vállalatok több, mint 20 ezer magyar gazdálkodó szervezettel vagy gazdával voltak üzleti kapcsolatban 2017-ben.

A Corteva Agriscience™ a növénytermesztés minden fázisában biztosítja ügyfeleinek a szigorú minőségi és jogi követelményeknek megfelelő vetőmagokat és növényvédelmi eljárásokat, és azt az átláthatóságot, amelyet már nemcsak a hatóságok követelnek meg, hanem a fogyasztók is elvárnak.

A Corteva Agriscience™ magyarországi jelenlétének meghatározó elemei a szegedi kutatóállomás és a szarvasi vetőmagüzem, amelyek a magyar mezőgazdaság egészének nemzetközi súlyát is növelik. 2007-ben Szegeden 4 millió dollár (USD) befektetéssel, 3300 négyzetméter alapterületen épült új növénynemesítő állomás.

Itt modern nemesítési módszereket alkalmazva, a kontinentális éghajlat (hazai) sajátosságainak figyelembevételével folyik a kukorica és napraforgó hibridek nemesítése.

A kutatóállomáson folyó kísérleti munka diszciplínák szerinti megoszlása tükröződik a Corteva Agriscience™ növényvédőszer-palettáján is.

Továbbra is központi helyet foglal el a gyomirtó szerek fejlesztése, de a fejlesztőmérnökök új hatásmechanizmusú, széles hatásspektrumú rovar- és gombaölő szerek előállításán is dolgoznak.

A szarvasi vetőmagüzem csúcsesztendőkben 16–18 ezer hektáron állít elő hibrid kukorica és napraforgó vetőmagot. A szarvasi vetőmagüzem folyamatos fejlesztése és korszerűsitése az elmúlt húsz év során 52 millió dollár beruházási értékben valósult meg. Magyarország ökológiai adottságai, vetőmagtermelési és -feldolgozási tradíciója, tapasztalatai, valamint a logisztikai előnyök a hazai mezőgazdaság sikeres ágazatává tették a vetőmagelőállítást.

A vetőmagkivitelben hazánk a világ 5. legnagyobb exportőre.

A szaporítóanyag termőterületét tekintve az európai ranglista 7. helyét foglaljuk el. A vetőmagtermesztési ágazat 2017-ben közel 700 millió euróval járult hozzá Magyarország nemzeti jövedelméhez, a vetőmagok 70%-a exportra kerül. A magyarországi hibrid kukorica vetőmagelőállitás 60%-át Pioneer hibridek teszik ki, ez 150–160 gazdaságnak jelent biztos bevételt.

A dombóvári rendezvényen az előadásokat követően a gazdák szántóföldi szemlén tekintették meg a vetőmagportfólió egyes elemeit, növényvédelmi technológiákat ismerhettek meg és meghallgatták az őszi talajmunkával kapcsolatos ajánlásokat.

agrotrend.hu / Corteva

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.