2022.12.06., kedd , Miklós

Szántóföld

2018. augusztus 06. hétfő • 11:58

Megéri ősszel is Yara tápanyagba befektetni

Az őszi vetésűek közül meghatározó szántóföldi növényeink az őszi búza és a káposztarepce.  Az elmúlt évtizedben mindkét növénynél változott az agrotechnológia és az intenzitás mértéke. Új intenzív fajták/hibridek kerültek a köztermesztésbe, melyek tápanyagigénye jelentősen megnőtt.

Lecsökkent a hektáronkénti vetőmagmennyiség (repce esetében kb. tized részre a korábbinak), technológiai elem lett az őszi gyomirtás, és a regulátorozás repcében. Az alacsonyabb tőszám okán egyre fontosabbá vált, hogy megvédjünk minden egyes növényt a gombabetegségektől, és kiaknázzuk a genetikában rejlő terméspotenciált.

Ennek egyik leghatékonyabb eszköze a talaj és levélanalízisre alapozott növényspecifikus tápanyagellátás. 

A Yara úttörő volt a szántóföldi és a kertészeti kultúrák növényre specializált tápanyagellátásának kidolgozásában. Ehhez nagy segítségünkre volt elődeink évszázados tapasztalata.


A mennyiség mellett egyre inkább előtérbe kerül a megtermelt alapanyagok minősége is, még ha ez árkülönbözetben nem is mindig realizálódik.  A megcélzott paraméterek eléréséhez elengedhetetlen az okszerű tápanyag-utánpótlás.

Miért szükséges ősszel az állomány tápanyag ellátására odafigyelni?

 • Egyenletes állomány biztosítása az egységes keléssel
 • Ideális fejlődési állapot elérése a nyugalmi időszak kezdetére  
 • Tápanyaggal feltöltött, egészséges állomány, biztonságos áttelelés
 • Az őszi fényszegény, rövidnappalos periódusban elősegíti a fotoszintézist, és a tápanyag beépülését
 • Jó tavaszi start megalapozása

Yara technológiai ajánlata az őszi tápanyag-ellátásra:

A műtrágyaválasztásnál figyelembe kell venni a növény igényét és a talajtípus függvényében a talaj tápanyag ellátottságát.


Ha a főnövényünk őszi káposztarepce és nincs talajvizsgálati eredményünk, akkor az általános érvényű elv, hogy káliumtúlsúlyos összetételt válasszunk. A széles P/K arány lehetőséget biztosít, hogy a legjobb összetételt válasszuk az adott tábla talajtípusához, például YaraMila8-24-24, 7-20-28, 9-12-25 stb.

Búza esetében az első helyen kell említenünk a YaraMila 16-27-7-t, mely őszi vetésű kalászosok ideális műtrágyája. A nitrogén és a foszfor aránya az ideális 2:1 arányhoz közelít. Azokon a területeken, ahol a kálium szint lényegesen alacsonyabb, vagy nagy kálium igényű növény volt az elővetemény, akkor a YaraMila 8-24-24 lehet a megoldás.

Ha a nitrát alapú NPK-gyártást vizsgáljuk világviszonylatban, akkor elmondható, hogy a Yara vezető helyet foglal el ebben a technológiai szegmensben a gyártó kapacítás alapján. A Yara komplex mútrágyacsaládját a YaraMila márkanév fémjelzi. Nézzük, melyek azok a tulajdonságok, amelyek világviszonylatban is népszerűvé tették a YaraMilát:

5 érv a YaraMila komplex melegen granulált műtrágya mellett:

 • NPK mellett létfontosságú mikroelemek felvehető formában
 • Két különböző hatásmechanizmusú foszforformát tartalmaz
  (P-Extend – nagyobb hatékonyság, hosszabb hatástartam a talajoldatban)
 • A széles P/K aránynak köszönhetően jól adaptálható a különböző adottságú talajtípusokra
 • Nehézfém-szennyeződéstől mentes
  (gyártáshoz szükséges alapanyag-kinyerés saját Yara bányákból)
 • 100 év szaktudása minden granulában

Összefoglalva:

Az őszi alaptrágya kijuttatása, a hatóanyag arányok és mennyiségek helyes megválasztásával lényegesen befolyásolja a biztonságosságot, és eredményességét. A Yara tápanyagellátással ennek eredőjeként növekedni fog a jövedelmezőségünk.

Tóth Gábor
Yara szaktanácsadó
+36 30 689 8094

További információkért látogasson el a Yara Hungária Kft. weboldalára!

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.