2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Szántóföld

2018. augusztus 21. kedd • 10:44

MEGJELENT: A NAGY HOZAMOK A MÉLYBEN GYÖKEREZNEK

Ingyenesen letölthető, gyakorlatias szakkönyv a RAPOOL kiadásában, amelynek fókuszában a repce ideális gyökérrendszerének kialakítása áll.

A repce magtermése és az ebből kinyerhető repceolaj iránti kereslet egyre nő a világon. A repcetermesztés jelentősége, termésének piacossága tehát megkérdőjelezhetetlen. A repce termésének és olajának sokrétű felhasználása, élelmiszer- és takarmányipari, valamint műszaki irányú alkalmazása, továbbá az ezzel egyidejűleg megvalósuló környezettudatos repcetermesztés mára összeegyeztethetővé vált.

A világ fejlett országaiban a mezőgazdaság működésével szemben nagyok a gazdasági és társadalmi elvárások. A növénytermesztés hozam- és jövedelemcéljai mellé egyenértékű üzemgazdasági célként sorakozott fel a fenntarthatóság. A repcetermesztésnek mindezen elvárásoknak meg kell felelnie ahhoz, hogy a piaci versenyben sikeresen helytálljon.

A céltudatos repcenemesítés szelekciós munkája az utóbbi évtizedben leginkább a hibridek terméseredményére és termésbiztonságára irányult, szem előtt tartva a növekvő tápanyag-hatékonyságot. Az új hibridrepce-generáció tagjai áttörést jelentenek a gyakorlat számára a terméseredmények, a termésbiztonság, az olajtartalom, a növényegészségügy (például fóma- vagy gyökérgolyva-tolerancia) és a növényvédelem (herbicidtolerancia) terén egyaránt.

Az új generációs hibridrepcék genetikai adottságai kiválóak, viszont a gyakorlatban elérhető terméseredmények döntő mértékben függnek a környezeti hatások összességétől, a stresszhelyzetektől, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyoktól, a csapadéktól, a szárazságtól és a napsugárzástól. A repce fejlődésének egyes szakaszaiban azonban nem mindig biztosítottak az optimális feltételek. Különös figyelmet érdemel ezért a heterózishatás, amely a hibridrepcék felszín alatti és feletti növekedése során a növényállomány kezdeti fejlődése, áttelelése, tavaszi megújulása, valamint a stressztolerancia tekintetében jut érvényre.

A repce gyökérrendszerének fejlettsége, állapota és egészséges működése döntő tényező lehet a hozam szempontjából. Ezért e kiadványban a gyökérrendszert vesszük górcső alá, nemesítési és termesztési szempontból. A különböző megközelítések, gondolatok célja a termésbiztonság, a produktivitás új lehetőségeinek feltárása a gyökérrendszer, a növény egésze és a talaj kapcsolatában. Kiadványunk tehát a nemesítés és a termesztéstechnológia legújabb tapasztalatainak összegzése, amely következetesebb munkára ösztönöz az erőteljesebb és jobban működő gyökérrendszer kialakításának érdekében.

A könyvet repcetermesztőknek, növényvédelmi és növénytermesztési tanácsadóknak, növénynemesítőknek és környezetvédelmi tanácsadóknak egyaránt ajánljuk, de az oktatásban is sikeresen hasznosítható.

A kiadvány a képre vagy ide kattintva letölthető.

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.