2021.01.18., hétfő , Piroska

Szántóföld

2020. november 26. csütörtök • 08:08

Megjelentek az AKG/ÖKO program hosszabbításának részletei

Az Agrárminisztérium a közös agrárpolitika reformjának elhúzódó tárgyalásai miatt az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai célprogram első körös (2016-2020) kötelezettségvállalási időszakának egy évvel történő meghosszabbításáról döntött.

Fotó: pixabay.com

Tekintsük át a legfontosabb részleteket, a teljesség igénye nélkül:

 • A hosszabbítás lehetősége önkéntes! Azoknak a gazdálkodóknak lesz a támogatás plusz egy évig elérhető, akik élni kívánnak a hosszabbítás lehetőségével kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítására vonatkozóan.
 • A Magyar Államkincstár által közzétett elektronikus formanyomtatvány ügyfélkapun keresztül történő benyújtásával lehet a kérelmeket beadni a 2020. november 23-tól 2020. december 20-ig terjedő időszakban. A december 20-i határidő jogvesztő, ugyanakkor 2021. január 15-ig lehetőség nyílik a már benyújtott hosszabbítási kérelem visszavonására.
 • teljes terület vonatkozásában kell vállalniuk a kötelezettségvállalási időszakának 5 évről 6 évre történő meghosszabbítását a kérelem beadásakor, ugyanakkor január 15-ig bármelyik KET (kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület) visszavonható.
 • Amennyiben a Kedvezményezett egyáltalán nem kíván élni a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbításának lehetőségével, abban az esetben nem szükséges meghosszabbítására vonatkozó kérelmet benyújtania, és nincs teendője ezt illetően.

A vállalt előírásokat a kötelezettségvállalás teljes időtartama alatt szükséges betartani, ugyanakkor a talajvizsgálat, az agrotechnikai előírások és a zöldugar/méhlegelő szegély fenntartása, valamint a vetésszerkezeti előírások tekintetében speciális részletszabályok kerültek bevezetésre:

 • Talajvizsgálat: Nem szükséges a kötelezettségvállalási időszak utolsó évére ismételt talajvizsgálatot végeztetnie azon kedvezményezetteknek, akik élnek a hosszabbítás lehetőségével. Csak akkor szükséges a talajvizsgálat, ha a gazdálkodó nitrátérzékeny területén műtrágyát kíván felhasználni adott évben.
 • Tápanyag-gazdálkodási terv: elkészítéséhez elegendő a 2020. december 31-ig – vagy azt követő lejáratú, a korábbi évek tekintetében folyamatos – talajvizsgálati eredmény megléte.
 • Középmély lazítás, zöldtrágyanövény termesztésére/istállótrágya/baktériumtrágya kijuttatására, valamint a növényvédőszer mentes tartós zöldugar/méhlegelő szegély fenntartása: A kötelező és vállalt előírásokat az időszak eredeti (első) 5 évében kell teljesíteni. Az ellenőrzésre az 5. év végén kerül sor. A hosszabbítás 1. évére nincs ilyen kötelezettség tervezve.
 • Vetés szerkezet: 100 ha alatti tematikus előíráscsoportba vont terület esetén a korábbi 5 év átlagában teljesíteni kell. Tehát az utolsó évben a meghatározott vetésszerkezeti arányokat önállóan, adott egy évre vonatkozóan kell betervezni, (sajnos) még az 1 éves zöldugart is. 100 ha felett tartani kell az eddigi területeket a vállalások alapján.
 • Kötelező képzés: kötelezettségvállalási időszak eredetileg tervezett 5 évében egyszer, tehát 2020. december 31-ig kell teljesíteni, sajnos jelenleg nincs lehetőség a koronavírusra hivatkozva sem későbbi teljesítésre.
 • Szakirányító alkalmazása: a növényvédelmi és talajvédelmi szakirányító szerződéseik hatályát minimum 1 évvel meg kell hosszabbítani.
 • Egyéb előírások: Pl.: forgatás nélküli talajművelés, táblaméret, madárodú kihelyezése, stb. vállalt előírásokat a 6.évben is teljesíteni kell.

Az ökológiai célprogram esetében a meghosszabbított kötelezettségvállalási időszak végéig kell meglenni a tanúsító szervezettel való hatályos szerződésnek. A gazdálkodóknak az a javaslatom, hogy a további pontos részleteket illetően keressék fel az alkalmazott szaktanácsadójukat, illetve vegyék igénybe a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász hálózatát a hosszabbítás ügyintézésével kapcsolatban!

 

Szigeti Tamás

agrármérnök

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.