2021.10.20., szerda , Vendel

Szántóföld

2020. június 19. péntek • 16:49

Meglátszik az aszály következménye a termésen

A jégeső következményeit mérték fel az elmúlt héten délután Rácegres határában. A magyaratádi szövetkezet munkatársai öt táblát vizsgáltak, a környéken 130 hektáron gazdálkodnak. Ezzel párhuzamosan zajlik a géppark átvizsgálása, lassan közeleg az aratási gépszemle.

Javában zajlik a géppark átvizsgálása, itt az aratási gépszemle a gazdaságoknál. Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság szövetkezet elnöke elmondta: a felkészülésre ötmillió forintot fordítanak. Először két családi vállalkozásnak vágják majd a 60 hektárnyi őszi árpát Ráksi és Fiad határában. A magyaratádi agrárvállalkozásnak 110 hektáron saját termesztésű repcéje is van - írja a sonline.hu.

fotó: pixabay.com

Lackovics Sándor úgy számol: a 2019-es hektáronkénti 3,8 tonnás átlagterméssel szemben az idén elfogadható, ha elérik a három tonnát. S ezen kívül 150 hektáron búzát is vetettek. Az aszály számlájára írta, hogy egy hektáron öt tonna gabonát takarítanak be a múlt évi hat tonna helyett. – Legyen elég két szám: tavaly májusban 169,3 milliméter eső hullott a térségben, a múlt hónapban 33,9 milliméter – mondta Lackovics Sándor. – A szárazság egyenes következménye a gyenge hozam.

A cégvezető kiemelte: a terményekre nem kötöttek szerződést. Annak adják majd el, aki többet fizet. Elsősorban nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekednek, s a biztonság érdekében egy akkreditált cég vesz mintát majd az új terményből, akik gondoskodnak a szükséges vizsgálatokról. Ennek költsége elérheti akár a félmillió forintot is, ám így az aratás után abszolút pontos képet kapnak a búza állapotáról.

Tóth Zoltán somogysárdi családi gazdálkodó elmondta: csaknem négymillió forintot költenek az aratással összefüggő előkészületekre. – Közel 600 hektáron gazdálkodunk és bérmunkát is vállalunk – közölte. – Az őszi árpánál egyértelműen látszik, hogy a tavalyinál gyengébb lesz a hozam. 2019-ben 7,5 tonnát takarítottunk be hektáronként, idén már hat tonnának is örülnék.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.