FÓKUSZBAN

Tovább csökken az üzemanyagok ára

Tovább csökken az üzemanyagok ára

Szerdától lesz érzékelhető a változás. ...

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint ...

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket

Az okoskaptár biztosítja a maximális higiéniát, fokozottan ...

Szántóföld

2017. szeptember 18., hétfő • 17:30

Meglehet az 1,8 millió tonnás össztermés a napraforgónál

Nagyon jó minőségben és megfelelő hozammal aratják a napraforgót az országban.

Az előzetes adatok szerint mintegy 600 ezer hektárról takarítanak be idén napraforgót. A napraforgó átlagtermése a falugazdászok felmérése szerint közelít a hektáronkénti 3 tonnához, így akár meglehet az 1,8 millió tonnás össztermés is. Az 1990-ben még csak 347 ezer hektáron termesztett napraforgó az utóbbi években slágernövény lett, tavaly 630 ezer hektárról, 2,98 tonnás átlagtermési rekorddal 1,875 millió tonna olajos magot tárolhattak be a termelők.

A növény fejlődése szempontjából éppen ideális időben érkezett a csapadék - fotó: prairiecalifornian.com

A napraforgó jól alkalmazkodik a szárazsághoz, mert agresszív gyökérzete a legkisebb nedvességet is megtalálja a talajban, ezért az aszály nem okozott számottevő terméskiesést. Az esők éppen akkor jöttek, amikor a növénynek már nagy szüksége volt rá, ugyanakkor az alapvetően száraz időjárásban a gombák nem támadták meg a tányérokat. A betakarított termés olajtartalma pedig kifejezetten jó, 1-2 százalékkal magasabb a szokásosnál, ami a termelők számára némi pluszpénzt jelent – mondta a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

 Néhány helyen a vihar és a jég jelentős károkat okozott a táblákban, az ezeket elszenvedő gazdálkodókat azonban biztosítással, illetve kárenyhítő juttatással az elnök szerint sikerül megfelelően kártalanítani.

A termésüket most értékesítőknek ez különösen jól jön, hiszen a napraforgó ára az aratás előtt mintegy 10 százalékkal csökkent, és most 93–96 ezer forint között alakul. A GOSZ-elnök bízik abban, hogy az ár ennél lesz még magasabb is, de a termelők számára a napraforgó a jelenlegi árszinten ezekkel a hozamokkal nyereséget hoz. Ezzel azonban a legtöbben csak kompenzálják a kalászosokon és a kezdeti vágások alapján nem nagy terméssel kecsegtető kukoricán elszenvedett veszteségeket. Az utóbbi ára jelenleg tonnánként 40 ezer forint körül van, ami már megalázónak nevezhető – tette hozzá.

agrotrend.hu / vg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.