2022.12.08., csütörtök , Mária

Szántóföld

2022. március 30. szerda • 10:45

Mennyiség és minőség párban jár

A jövedelmező növénytermesztés alapja a magas hozam és minőség. Harmonikus tápanyagellátással azonban mindkettő elérhető, mely egyre gyakrabban nem nélkülözheti a lombon keresztüli tápanyagutánpótlást sem. Termesztett növényeinknél kulcsfontosságú a levéltárgyázás azon időszakokban, amikor a növény talajon keresztül nem jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz. Szárazság, alacsony talaj pH, tápelemantagonizmus, mind-mind súlyosan gátolhatja a tápanyagok felvehetőségét.

 

Vegetatív életszakasz a hozam szolgálatában

A növények vegetatív életszakasza teremti meg a terméshozam alapjait. Az ilyenkor beépült tápanyagok hasonlóan fontosak, mint a termésképzés időszakában hasznosulók. A vegetatív életszakaszban a nitrogén nagy tömegben kerül felvételre, melyből a növényeket felépítő aminosavak, fehérjék, nukleinsavak, enzimek képződnek.

Bokrosodás fázisában lévő őszi búza

 

A jelenlegi műtrágya piaci helyzetben a legfontosabb, hogy a nitrogénhez kapcsolódó tápelemszinergiákat használjuk ki, hogy a drágán megvett hatóanyagok hasznosulását maximalizáljuk. A magnézium mellett a kén a legfontosabb tápelem a nitrogén beépülés szempontjából, hiszen fontos szerepet tölt be a fehérjék, zsírsavak és a vitaminok felépítésében. A kén alapvető alkotója a tiazol gyűrűnek, ami a B-1 vitamin fő összetevője. Ezeken kívül részt vesz a fotoszintézisben is.

 

Magyar talajok kénellátottsága

Az elmúlt években készült talajvizsgálati eredményekből kiderül, hogy Magyarország talajainak a kénellátottsága az elmúlt időszakban jelentősen lecsökkent. Szinte általános kénhiány alakult ki a talajokban.

Termőtalajok kénellátottsága Magyarországon 2021. / Forrás: FIELD EXPERT

 

A talajok kénszint-csökkenése több okra is visszavezethető. A legfontosabbak ezek közül a foszfortrágyázás átalakulása. A korábban használt szuperfoszfát helyett napjainkban döntően MAP-ot és DAP-ot használunk a növények foszfortrágyázására, melyek nem tartalmaznak ként. Ezen túl a környezetvédelmi előírások szigorodása miatt is jelentősen csökkent az emberi eredetű kén emisszió.

 

ALBA MILAGRO a nitrogén szinergiáért

A kén lombon keresztüli pótlására ideális megoldás az AGROFOL 650, mely literenként a 200 g nitrogén mellett 785 g kenet tartalmaz kén-trioxidban kifejezve. Az AGROFOL 650 különösen alkalmas a repce, napraforgó, szója és kalászos kultúrák kénpótlására. Kijuttatása kalászosokban a bokrosodástól a zászlóslevél kiterüléséig bármikor lehetséges. A tenyészidőben előre haladva az AGROFOL 650 hatása a hozam növeléséről átkerül a minőség javítására.

Összeségében elmondható, hogy talajadottságtól és időjárástól függően, a tápelemek gyors és hatékony pótlása a lombtrágyák segítségével oldható meg a legkönnyebben. Így van ez a kén esetében is. A levélen keresztüli növénytáplálás hatékonyságát növelhetjük, ha a kezelést levélanalízis előzi meg, mely a FIELD EXPERT szolgáltatási rendszeren belül elérhető.

Amennyiben a tápanyagutánpótlása hatékonyságát és okszerűségét fokozni szeretné, keresse ALBA MILAGRO szaktanácsadóját.

Kiss János, Törtel: Kalászosban és repcében kén pótlásara AGROFOL 650-et alkalmazok. Meg vagyok elégedve a termék minőségével és hatékonyságával, emiatt mára kötelező eleme a növénytermesztésemnek.

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.