2022.05.18., szerda , Erik, Alexandra

Szántóföld

2021. augusztus 12. csütörtök • 07:10

Merre tovább búzapiac?

Az időjárási szélsőségesek nem csak a termést rombolják, hanem a piaci előrejelzésekre is csapást mérnek. Az USDA és az EU is folyamatosan módosítja előretekintéseit. Még sem annyi, még sem olyan jó. Ráadásul a tőzsdei hullámvasút is folyamatosan működik. Tartsam? Eladjam? Most légy okos, Domonkos!

Búzaimport? Az meg mi?

Ha egy gyors körkérdést tennék fel Önöknek: Mekkora a búza aránya a magyar agrárexport értékében? Félek, sokan messze fölé lőnének a valóságnak. A búza már csak alig 5 százaléka az agrárexport értékének. Miközben tehát a búzaexport mind mennyiségben, mind értékben szépen emelkedett az elmúlt években, aránya alacsony maradt. Ez jó. Azt jelenti, hogy a feldolgozott élelmiszerek aránya trendszerűen jobban emelkedik az exportban, mint a feldolgozatlan termékeké.

Forrás: KSH

2021 első öt hónapjáról van búzakivitelei adatunk: mennyiségben 24, euróban 16 százalékkal maradtunk el az egy évvel korábbi szinttől. Úgy tűnik a búza emelkedő export tendenciája az első félévben megtört. Ami azonban még ennél is érdekesebb, hogy növekszik az import: az említett időszakban mennyiségben 10, euróban 12 százalékos a bővülés. Persze a kivitelhez képest csekély tételekről (6-7%) beszélünk, de azt jelzi, hogy javul az importbúza belföldi versenyképessége. Ezen pedig már el kell gondolkodni. Az immár gyakorlatnak számító visszatartás mellékhatásáról van szó. Nagy tételek ülnek a raktárakban, illetve használják ki a jó minőségű terményre irányuló kedvező exportlehetőségeket. A termelők körében csökkent a likviditás-szűke miatti eladási kényszer. A tároló kapacitások folyamatosan emelkednek. A piacon magasak az árak, nyílik az élettér az import előtt.

Forrás: KSH

Az idei hazai búzatermés csaknem megegyezik a tavalyival, meghaladja az ötmillió tonnát. Ez a 2020. évinél sokkal kisebb területről úgy volt lehetséges, hogy a hozamok rekordot döntöttek. A területvesztés szorosan összefügg a csapadékos ősszel, ami kitolta a vetést, de a hideg tavasz és a júniusi aszály is meglátszik a szemek méretén. Ilyen körülmények között elégedettek lehetünk mind a mennyiséggel, mind a minőséggel. Ebből következően nem számítok a búzaexport emelkedő trendjének éves szintű megfordulására. Valószínűleg a kivitel nem fogja meghaladni a tavalyi közel 3,1 millió tonnát, de magas marad.

Romló globális termés, emelkedő árak

Az idei búzatermés tehát mind mennyiségben, mind minőségben jónak számít. Az árak mégis magasak és egészen eddig emelkedtek is. Ez a legfényesebb bizonyítéka piacunk nemzetközi árfüggésének. Ezért kell a magyarázatokat a határainkon túl keresnünk.

Miközben a világ búzatermése, felhasználása és világpiaci forgalma is újabb csúcsot dönt ebben a szezonban, a dobogós exportőrök sorrendje nem változik: Oroszország, EU, USA. Repkednek az aratási eredményekről szóló hírek, az ár ingadozik, de tartja öt éve felfelé mutató trendjét. A Fekete-tengeri Régió kivételével az időjárási gondok felfelé tolják az árakat. Az európai és az amerikai gabonatermés kisebb lesz és gyengébb minőségű, mint azt néhány héttel ezelőtt várták. Az Orosz Gabonaszövetség szintén mérsékelte az orosz búzatermelési előrejelzését 2021/22–re: 79-80 millió tonnára csökkentettek a korábban várt 82,5-83 millió tonnáról.

Az EU búzatermelése, előrejelzéssel

Forrás: EU

Mi lesz ebből?

  • A jelenlegi nemzetközi búzaárakban a tavalyi hiányhoz hasonló helyzettől való félelem is be van árazva. A globális kereslet és kínálat gyakorlatilag egy szinten van a szezonban, ami a készletek szűkülésével jár. Szerintem, ettől még szűk a tér felfelé. Az elkövetkező napokban sokkal inkább árkorrekcióra számítok a búza nemzetközi és hazai piacán is. Az év hátra lévő időszakában pedig a hullámverés csendesülésére. Csütörtökön késő este jön elő az USDA az új előrejelzésével, ami biztos, hogy gerjeszt holnap egy kisebb hullámot. Véleményem szerint, ha a korrekció és az oldalazás elkezdődik, akkor a készletek elkezdenek kijönni a raktárakból, és ezzel ráerősítenek ezekre a trendekre.
  • Az elmúlt hetek áremelkedéseit a romló aratási adatok magyarázták. Ezeken a szinteken a keresleti oldal érdeklődése már lanyhul, a nagy importőrök kivárásra játszanak.
  • Nem számítok arra, hogy az import tartósan növekvő piacot talál a belföldi búzapiacon, de arra igen, hogy időszakosan egyre gyakrabban teszi be a lábát, és ezzel kissé moderálja a belföldi ármozgásokat. Ahogy fentebb arra már utaltam, az export oldalon csúcsra nem, de magas szintre azért idén is számíthatunk.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

 

 

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.