2022.12.06., kedd , Miklós

Szántóföld

2021. október 21. csütörtök • 08:11

Mésztrágya közvetlen a bányából

A Hazai Bányák Zrt. köreibe tartozó Zsámbéki dolomitbánya rendkívül jó minőségű dolomitot kínál. A dolomit, mészkő építőipari felhasználásán túl értékesítésre kerül a mezőgazdasági szempontból rendkívül fontos talajjavító, a dolomitpor is, amit köznyelven mésztrágyának hívunk.

A Hazai Bányák minden termékét közvetlenül értékesíti, így a beszállítói lánc rövidsége miatt rendkívül kedvező áron, rugalmas feltételekkel, egyedi kiszerelésekkel, testreszabott szolgáltatással, és kiszállítással tudják kiszolgálni a vásárlókat.

Miért fontos a mésztrágyázás?

A talajsavanyodás a legkiterjedtebb degradációs folyamat hazánkban. Magyarországon a javításra szoruló mezőgazdasági terület mintegy 2,8 millió hektár, ezen belül a talajsavanyúság kb. 2,2 millió hektárt érint. Magyarországon a talajok közel 70%-át fenyegeti a talajsavanyodás

 A talaj tulajdonságait részben a termőhelyi adottságok, valamint az időjárás határozza meg elsősorban. Néhány savanyító tényező azonban egyértelműen humán hatásra alakul ki. Ilyenek például a túlöntözés, mely a kilúgzás mértékét növeli, vagy bizonyos műtrágyák használata is tovább savanyítja a talajt.  A talaj kémhatását alapvetően befolyásolja a kalciumtartalom is, ami viszont befolyásolható. Minél magasabb a talaj mésztartalma, annál magasabb a talajoldat pH – értéke, tehát annál kevésbé savanyú.

Savanyú talajokban, bizonyos kationok, például az alumíniumion koncentrációja megnőhet és ez csökkenti nagyon fontos makro- és mikroelemek, például a foszfor, a kalcium és magnézium felvételét. A savanyú talajok szerkezete rendszerint levegőtlen, tömörödött és vízgazdálkodásuk is kedvezőtlen. Nincs morzsalékos talajszerkezet, romlik a talaj művelhetősége. Ezek a körülmények a talajlakó baktériumok számára sem kedveznek, csökken a nitrifikáló baktériumok tevékenysége is.

A meszezőanyag hatására a vegetációs időszakban növekszik a gyökérzóna pH értéke, javul a műtrágyák hasznosulása, illetve felvehető kalciumot biztosít a növény számára.  A kalcium nem csak a talaj, de a növény számára is rendkívül fontos. A kalciumnak kiemelkedő szerepe van a sejtfal ellenállóképességében, a szénhidrát-anyagcserében, illetve a gyökerek megfelelő fejlődésében. Szántóföldi kísérletekkel bizonyított, hogy mésztrágyázás alkalmazásával terméstöbblet érhető el.

A talaj termőképesség-fenntartásának, növelésének és a magasabb színvonalú növénytermesztésnek egyik fontos eleme a kalciumot kis mennyiségben tartalmazó, savanyú talajok meszezése.

A talajok kémhatása igen nagy hatással van a növények életére. A talajsavanyodás fokozódásával a talaj fizikai és biológiai állapota visszafordíthatatlanul leromlik, aminek következtében csökken a sikeresen termeszthető növényfajok száma, csökken a termés és a termesztés biztonsága, valamint romlik a termesztett növény ipari, takarmányozási értéke.

Hazai Bányák Zrt Zsámbéki bánya from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

Azért van szükség meszezésre, mert nélküle nem jöhet létre termékeny egészséges talaj, talajélet, állatvilág és emberi közösségek. A meszezés nem öncélú, hanem a belterjessé váló gazdálkodás része a trágyázással és forgóval együtt.

A magnéziumos dolomitpor a különösen savanyú talajokon különsen hatékony, kalcium- és magnéziumtartalma révén javítja a talaj szerkezetét, különösen magnéziumigényes növényi kultúrák – burgonya, cukorrépa, évelő pillangósok, kukorica, repce, zab, kertészeti és gyógynövények – műtrágyázására ajánlott.

www.hazai-banyak.hu

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.