2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Szántóföld

2021. április 22. csütörtök • 13:04

Mezőgazdasági csarnokberuházások

Egy meglévő telephely bővítése vagy egy új létesítése még egy nagyobb gazdaság számára is átgondolt, jól megtervezett döntések sorozata, egy családi vállalkozás számára azonban még nagyobb vállalkozás. A legtöbb csarnokberuházás az agrárágazatban tapasztalható, ezért kisebb nagyobb csarnokot építő mezőgazdasági termelők véleményét kérdeztük: miért a Frisomat csarnokot választották?

Ha az alapanyag minősége és gyors kivitelezés mellett a kockázat minimalizálása egyaránt fontos, akkor egy megbízható beszállító jelenléte és szakmai felügyelete elengedhetetlen. Ebből a feltételből kiindulva választottak telephelybővítésként acélcsarnokot a megkérdezett mezőgazdasági vállalkozók az elmúlt három évben. Arra kerestük a választ, hogy miért a belga Frisomat acélcsarnokait választották.

Az agrárágazatban tevékenykedő cégek más-más célokkal terveztek beruházásként acélcsarnokot: A Somogyi Biovölgy Kft. és a Tricciana Zrt. gabonatermeléshez, Bihardancsházán és Dunaföldváron a Jákli János családi gazdasága pedig mezőgazdasági gépek tárolására. A megkérdezettek közül többen már nem az első csarnokot rendelik a belga cég magyar leányvállalatától. És mi is lenne jobb bizonyíték a minőségre és megbízhatóságra, mint a visszatérő megrendelő! Az alábbiakban a cégek szempontjai szerint mutatjuk meg, miért érdemes acélcsarnokot építeni és ehhez a Frisomatot választani.

A dunaföldvári Jákli János családi gazdasága számára készülő első csarnok

Gyors és zökkenőmentes

A mezőgazdasági termelők munkarendjét a szezon szabja meg, éppen ezért egy beruházás alapos tervezést és időzítést igényel – nem lehet csúszásról szó, hiszen a gabona vagy a gyümölcs nem vár. A Frisomat egyik előnye, amit a beruházók többsége is kiemel, hogy a cég szakemberei akár a tervezéstől a megvalósult épület karbantartásáig a teljes folyamatban partnerként működnek közre. A csarnokok tervezésénél a megrendelők számára a legfőbb szempont az elérhető árú minőség, az egyszerűség és a mielőbbi használatba vételt garantáló könnyű szerelhetőség. Az acélszerkezetek teljes egészében előre gyártva érkeznek a helyszínre és kizárólag csavaros kötésekkel szerelik őket össze, helyszíni hegesztés vagy darabolás nélkül. Bármilyen méretről legyen is szó a helyszínre pontosan annyi építőanyag érkezik, amennyi az épület összeállításához szükséges. Ennek köszönhetően a megrendelőnek az építési törmeléket sem kell kerülgetnie, elszállítania.

A leglátványosabb része egy csarnok telepítésének, maga a kivitelezés, az összeszerelés. A megkérdezettek egyöntetű véleménye, hogy a megvalósítás a lehető legkisebb fennakadással járt a gazdaság életében: az építkezésre érkező Frisomat csarnokelemek gyorsan összeálltak egy kész épületté, használatba vétele néhány héten belül megtörtént. A gyors kivitelezés mellett szempontként említették még, hogy egy esetleges karbantartás is egyszerűen megoldható.

Somogyi Biovölgy Kft. második csarnoka

Ár-érték arányban megéri

Egy kisebb vállalkozás életében egy beruházás költsége egyáltalán nem utolsó szempont. A könnyűszerkezetes acélcsarnokok egyik legnagyobb előnye – a megkérdezett beruházók szerint is –, hogy ez a technológia esetenként olcsóbb, mint más építési technikák. A téglával, vasbetonnal és más építőanyagokkal szemben jelentősen olcsóbb egy acélcsarnok telepítése – kivitelezése átlagosan 10%-kal kerül kevesebbe. A tényleges árat azonban sok tényező befolyásolja, éppen ezért érdemes a Frisomat csapatával előre egyeztetni akár az elgondolást is, hogy ne legyenek váratlan költségek. A gyorsabb építés ugyanakkor gyorsabb megtérülést is hozhat, ha az épület előbb használatba vehető.

Zöld megoldások

A Frisomat működési szempontjai között fontos szerepet tölt be az ökológiai lábnyom és a hulladékmennyiség csökkentése, ennek érdekében a cég a gyártás során keletkező villamosenergia-igényét 50%-ban napelemekkel fedezi, az acél profilok előállításához pedig 100%-ig újrahasznosítható acélt használ, méghozzá kiemelkedően anyagtakarékos módon. Mindez úgy lehetséges, hogy a Frisomat csarnokai különösen nagy szakítószilárdságú acélból készülnek, ezért közel egyharmaddal kevesebb acél szükséges ugyanolyan fesztáv lefedéséhez a hagyományos melegen hengerelt szerkezetekkel szemben.

További információkért látogasson el a Frisomat oldalára.

(X)

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.