2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Szántóföld

2016. január 29. péntek • 08:45

Mi lesz a glifozát hatóanyag sorsa?

1970-ben szabadalmaztatták és engedélyezték a glifozát hatóanyag mezőgazdasági felhasználását. Különböző vizsgálatok ellentétes eredményre jutottak azonban az anyag karcinogenitását illetően, így kérdéses, meddig maradhat forgalomban a herbicid.


fotó: AFP

A Monsanto cég volt a feltaláló és az engedélyeztető is, a totális gyomirtó szer 10 év alatt piacvezető lett a herbicidek között. 2000-ben járt le a készítmény szabadalma, így azt az ezredforduló után több vállalat is gyártani kezdte. 

2015. november 12-én az EFSA (European Food Safety Authority – Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal) lezárta a glifozát hatóanyag vizsgálatát. Az EFSA arra a megállapításra jutott, hogy a hatóanyag nem toxikus és annak nincs rákkeltő hatása az emberi szervezetre. A hatóanyag használata és az emberekben esetlegesen kialakuló rák között nincsen összefüggés, így az EFSA javasolja, hogy a hatóanyagot ne sorolják a karcinogén anyagok kategóriájába. A vizsgálat lezárult, annak eredménye nyilvánosságra került, és ezzel együtt a hatóanyag mezőgazdaságban való megítélése pozitív eredménnyel zárult. A pozitív eredmény azonban ellentétes a korábban a WHO (World Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) által elvégzett és közölt vizsgálati eredménnyel, amely alapján a glifozát feltételezhetően rákkeltő hatású.

Az EFSA eredményei alapján az Európai Bizottság egy döntési javaslatot dolgoz ki, amelyet aztán a tagországok fognak megvitatni. Jelenleg még nem látható pontosan, hogy milyen hosszan tart majd a tárgyalás az Európai Bizottságon belül. A végső döntéshozás könnyedén el is húzódhat, de az ismeretes, hogy a döntéshozóknak nagyjából fél év áll rendelkezésre, hogy nyilvánosságra hozzák végső döntésüket. Egészen addig, 2016. június 30-ig használható a glifozát, azt még nem tudjuk hogy utána mi lesz.

A glifozát hatóanyag meglehetősen széles körben alkalmazott hatóanyag, így annak kivonása, felfüggesztése óriási „fejfájást” okozna a gazdák számára. Az EFSA első vizsgálatainak eredményei azonban bizakodásra adnak okot. 
 

agrotrend.hu / Benedek Borbála
forrás: Obstbau

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.