2020.10.01., csütörtök , Malvin

Szántóföld

2020. július 21. kedd • 07:55

Miért érdemes KWS repce hibridet választani?

Ismerje meg a kipergés-ellenálló repce hibrideket!

A becők kipergés-ellenállása ma már laboratóriumi körülmények között pontosan meghatározható. A becők meghatározott érési stádiumban begyűjtésre kerülnek, majd egy speciális gépbe helyezik őket, ami húzóerőt fejt ki rájuk. A becő felnyílásához szükséges energia (Newton) automatizált eszköz segítségével mérésre kerül. Minél nagyobb energia szükséges a becő felnyílásához, annál jobb a hibrid kipergés-ellenállása. Ez az eljárás egyértelműen megmutatja mely hibridek rendelkeznek ezzel a fontos tulajdonsággal. A mai repce vetőmagpiacon megjelenő hibridek fontos értékmérő tulajdonsága a kipergés-ellenállóság. A KWS repce portfóliójában szereplő modern hibridek megfelelnek ennek az elvárásnak. A KWS nemesítői munka legújabb eredményei az UMBERTO KWS, FELICIANO KWS és CRISTIANO KWS magas ellenállóságot képviselnek.

A kipergés-ellenállás mérése: a becő egy speciális gépbe kerül, ami húzóerőt fejt ki rá.

A kipergés-ellenálló hibridek előnyei

 • kedvezőbb betakarítás ütemezés (géphasználat, rugalmasság)

 • csökken a betakarításkori termésveszteség (kisebb árvakelés, kevesebb talajban elfekvő életképes mag)

 • termésbiztonság

 • termésveszteség mérséklése extrém időjárás esetén (vihar, jég, eső)

A becőstabilitás témakörében fontos megemlíteni a hibridek érési folyamatát is. A betakarítás idejének meghatározásához fontos a repce érését rendszeresen figyelemmel kísérni. A becőket a fő, másodlagos és harmadlagos hajtásokon együttesen kell vizsgálni. A fő hajtásokon már teljesen érett magok lehetnek, míg lejjebb az erős oldalelágazásokon a becők még éretlenek, rugalmasak. Sok esetben a gazdálkodók túl korán deszikkálják a repce állományt, bebiztosítva ezzel a betakarítást. A túl korai állományszárítás is hozamveszteséget okoz. Az éretlen magok több nedvességet és több klorofilt tartalmaznak, amelyek mindegyike csökkenti az olajtartalmat és minőséget. A repce az olaj nagy részét a szemek érésének második felében halmozza fel, ezért a túl korai állományszárítás napi 1-2 %-os terméskiesést okoz azzal, hogy a szemek nem tudnak tovább érni. A KWS repce hibridek egyenletes érése, valamint a szempergés ellenálló képessége együttesen jelentősen csökkenthetik a termésveszteséget a repcebetakarítás időszakában.

Egyik idei újdonságunk, a CRISTIANO KWS kiváló szempergés ellenálló képességgel rendelkezik:

Fókuszban a termésstabilitás!

A termésstabilitás fontos növényi tulajdonság, ami meghatározza a gazdaságok jövedelmének kiszámíthatóságát. Az olyan szélsőséges környezeti hatások, mint a magas hőmérséklet, az aszály és belvíz, jelentősen befolyásolják a repce termesztését.

A KWS repce nemesítési munkájában meghatározó cél a termés optimalizálása. Fontos a termésbiztonság, mivel nem tudhatjuk, hogy a következő év milyen kihívásokat tartogat a repce számára. Ezért egyre fontosabbá válik a repce alkalmazkodó képessége, termésstabilitása. A hibrid kiválasztásakor ne az éves termés legyen a fő szempont, hanem a termésstabilitás. A hibridek több év átlagában mutatják meg igazi képességeiket, ugyanis széles genetikai bázisuk jól ellensúlyozza az éves hatásokat és a különböző agro-ökológiai feltételeket. A termésbiztonság a hibrid választással kezdődik. A jó minőségű, nagy és biztos terméshez elengedhetetlen az olyan hibrid kiválasztása, amely rendelkezik a megfelelő tulajdonságokkal.

KWS repcék előnyei:

 • nagy termőképesség

 • magas olajtartalom

 • intenzív oldalhajtás képzés

 • kiváló fagytűrés

 • jó áttelelő képesség

 • kiemelkedő dőlésellenállóság

 • alacsony hajlam a szempergésre

 • kiemelkedő betegségellenállóság

 

Portfóliónk egyik újdonsága a FELICIANO KWS hibrid, amelyben több, a repce termésstabilitásához fontos tulajdonságot tudtunk ötvözni.

A fómás levélfoltosság és szárrák az őszi káposztarepce legfontosabb betegsége egész Európában és Magyarországon is. Ez a gombás megbetegedés szinte minden évben megjelenik a repce állományokban. Ezért fontos a rezisztens hibridek termesztése. A FELICIANO KWS fómás betegséggel szembeni rezisztenciája egy teljesen új rezisztencia génre, az RLMS-re épül. Az RLMS rezisztencia gén a fóma elleni védelem legújabb generációja. Jelenleg ez biztosítja a legmagasabb védelmet a fómás megbetegedéssel szemben.

Az elmúlt években egy másik repce betegség is a nagyobb figyelmet kapott a gazdálkodók körében. Ez a Tarlórépa sárgaság vírus (TuYV). A zöld őszibarack levéltetű közvetlen kártételén túl vírus hordozóként ezt a betegséget is terjesztheti táplálkozása során. A FELICIANO KWS ellenáll a Tarlórépa sárgaság vírusnak. Ez azt jelenti, hogy ha a vírus be is jut a növénybe, nem okoz termésdepressziót, magas terméseredmény várható.

UMBERTO KWS – A piacvezető repce hibrid Magyarországon* (*Forrás: Kleffmann, 2020)

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére. Kimagasló terméseredmény várható kedvezőtlen környezeti hatásokkal sújtott évjáratokban is. Rendkívüli víz- és tápanyaghasznosító paramétereinek köszönhetően gyengébb adottságú, (aszálysújtott) régiókban is sikeresen termeszthető. Vetést követően a gyors egyenletes kelés erőteljes állományt biztosít, így a téli kifagyással szemben rendkívüli ellenállóságot mutat. Az UMBERTO KWS betegségekkel szembeni ellenálló képessége új szintre lépett. A fóma betegség (Phoma lingam) különböző rasszainak károsításának megakadályozásáról az RLM7-3 gének gondoskodnak, míg a Fehérpenészes szárrothadással (Sclerotinia sclerotiorum) szemben mérsékelten rezisztens. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően az UMBERTO KWS lett a legnagyobb területen vetett repce hibrid Magyarországon 2019-ben.

Megújult repce portfóliónkkal minden termelői igényt ki tudunk szolgálni és a repcét érintő kihívásoknak meg tudunk felelni!

Egyedülálló vetőmag ajánlat a piacvezető KWS-től!

Előszezon kedvezmények 2020. július 24-ig!

Részletekért hívja területi képviselőinket!

www.kws.hu

KWS Magyarország KFT.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.