2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Szántóföld

2020. október 09. péntek • 09:00

Miért fontos a talaj és a növényi nedv tápanyagtartalmának mérése?

A nitrogén a legfontosabb a növényi tápanyag, de megfelelő mennyiségben kell kijuttatni. Ha a talajban túl kevés a nitrogén, a növény lassabban növekszik és kevesebb biomasszát termel, ami viszont kisebb terméshozamot eredményez a gazdálkodók számára. Másfelől a túl sok nitrogén által a növények sebezhetőbbek lesznek a kártevőkkel szemben, ami lágyabb gyümölcsökhöz és ezáltal rövid eltarthatósághoz vezet és negatív hatással van a környezetre. A műtrágyák által okozott vízszennyezés és az eutrofizáció az állami jogszabályok első számú célpontjává vált, és hatalmas bírságokkal jár.

Nitrogén és talajelemzés

Alapvető fontosságú a talajban a nitrogén megfelelő küszöbértékének elérése a növény számára. Az iMETOS MobiLab hordozható laboratóriumba felvett úgynevezett perifériák, lehetővé teszik a talaj egyszerű kinyerését és az azt követő méréseket. Ez lehetővé teszi a műtrágya szükséglet kiszámítását a szántóföldön a téli időszak után, vagy vetésforgó alatt. A kapott adatok segítik a gazdálkodókat abban, hogy jóval kevesebb nitrogén műtrágyát juttassanak ki, miközben megmarad az azonos hozam, és csökken a kártevők megjelenésének esélye.

A növényi nedv (sap) és a gyümölcs optimalizálása 

Optimális hozamot és minőséget lehet elérni pusztán a tápanyagok egyensúlyával. Különösen a nagy értékű növényeknél kell profitot termelni. A műtrágya finomhangolásával a gazdálkodó nagy és lédús gyümölcsöket nyerhet, amelyek hosszú eltarthatóságúak. A tápanyagok ellenőrzése a gyümölcs kialakulása során a legfontosabb. Az olyan gyümölcsökben, mint az eper, az eredmények szembetűnőek, és a növényi nedvek vizsgálata már a világ számos régiójában bevett gyakorlat lett.

Hogyan működik a növényi nedv elemzés?

Egy normál fokhagymanyomó és az iMETOS MobiLab elegendő ahhoz, hogy lássuk, mi történik a növény belsejében. Az ember egyszerűen betakarítja a levélszárakat és kinyomja a nedveket a későbbi mérésekhez. Az olyan tápanyagok, mint az NO3, NH4, SO4, Cl, Na, K, Mg és a Ca, így könnyen mérhetőek (a következő hónapokban több tápanyag csatlakozik a listához). A régi levelek nedvét összehasonlítva a fiatal levelekkel a gazdálkodó átfogó információkat szerezhet a növény tápanyagtartalmáról és egészségi állapotáról. A hiányosságok azonnal azonosíthatók, mi több, a növény növekedését finomítani lehet azáltal, hogy a megfelelő tápanyagokat a megfelelő mennyiségben és időben biztosítják a növény számára.

Minta előkészítése az elemzéshez

Az iMETOS MobiLab egy mobiltelefonos alkalmazással segíti a felhasználót a mintavétel minden egyes lépésében, legyen szó növényi nedvről vagy talajról. A mintákat georeferenciával és címkével kell ellátni. Maga a mérés a leginkább az irodában vagy hasonló helyiségekben végezhető el.

Talaj: A talajmintát a földről hagyományos földfúróval vesszük, és műanyag zacskókba gyűjtjük. A minta előkészítése magába foglal egy mérleget, mixert és desztillált vizet. A felhasználót minden lépésen végig vezeti a szoftver.

Növénynedv: A minta előkészítése meglehetősen egyszerű. Egy fokhagymanyomón keresztül átnyomja a betakarított levélnyeleket, összegyűjti a nedveket, majd megméri a készülékben. Fontos a régi levelek és az új levelek mérése, mert ha ismerjük a tápanyagok eloszlását a növényben, a régi részektől az újakig, teljes képet kapunk az igényekről. A szoftver a gazdát végig vezeti ezen a folyamaton is.

Akkor mi a hozzáadott érték a gazdák számára?

Talajmintavételhez:

- Gyors és megbízható tápanyag-méréssel időt és pénzt takarít meg. Nagyszerű a talaj N-  igényének szezonon belüli gyors felméréséhez - tudatja Önnel, hogy szükség van-e kiegészítésre.

- Nagy pontosságú elemzés, mivel azt azonnal elvégzik a talajmintavétel után - fő hiba a hagyományos laboratóriumokban a minták hosszú szállítási ideje

- Az ár és a munkafolyamat lehetővé teszi a terület minden mintapontjának elemzését, és ezáltal nagy felbontású tápanyagtérképet kap területéről. A gazdák eddig több mintát vettek és összekeverték, mielőtt beküldték őket.

- Az adatok exportálhatók és felhasználhatók harmadik fél szoftverében tápanyag felvételi térképek készítéséhez

- IDŐ megtakarítás - a talajmintavételtől a végeredményig kevesebb, mint 2 óra alatt

- PÉNZ megtakarítás - alacsony költség mintánként

 

Növényi nedv mintavételhez:

- A növény tényleges állapotának megfigyelése rendkívül egyszerű

- A tápanyagszintek állandó ismerete - a virágzás és a gyümölcs kialakulásának idejét a növény tápanyagszintjének kontroll alatt tartásával szabályozhatja

- PÉNZ megtakarítás - alacsony költség mintadarabonként

- IDŐ megtakarítás - a nedv mintavételtől az eredmény eléréséig mindössze 5 percre van szükség

 

A Pessl Instruments által kifejlesztett új, lab-on-a-chip eszközzel a gazdák pontosan figyelemmel kísérhetik talajuk ásványi nitrogéntartalmát és sok más tápanyagot növényeikben. Az iMETOS MobiLab lehetővé teszi az egyszerű elemzést, az eredmények érthető módon kerülnek bemutatásra, és így segítik a gazdát a döntéshozatalban. Az idő és a költségek csökkentésével ez az eszköz még a kisüzemeknek is lehetőséget nyújt arra, hogy saját méréseket végezzenek és optimalizálják műtrágya-felhasználásukat. 

METOS Magyarország Kft.
www.metos.at
Annabella SZABÓ,
Kereskedelmi képviselő,
Tel .: +36 30 724 2124,
e-mail: annabella.szabo@metos.at

Pessl Instruments

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.