2023.03.27., hétfő , Hajnalka

Szántóföld

2023. március 17. péntek • 09:19

Mikor érdemes csávázott vetőmagot vásárolni?

Zsigó György növényorvos tanácsai. A csávázás egy igen modern környezetkímélő eljárás. Azért csávázunk, hogy a fiatal csíranövény védve legyen ebben a nagyon kényes fejlődési stádiumában, amikor a nedves, néha még hűvös földben kell megvédenie saját magát a gombáktól, baktériumoktól, esetleg az állati kártevőktől, vagyis a rovaroktól, férgektől. Ezért is hasznos eljárás.

Nem kell azt gondolni erről, hogy nagy mennyiség jutna az ember kezére, vagy bőrén keresztül a szervezetébe, amíg egy ágyásnyit elvetünk, de ezért célszerű védőkesztyűt használni, írja a növényvédőszer.hu. Megértem, hogy ha valaki idegenkedik a vegyszeres bevonatú vetőmagvaktól, de akkor keressen bioboltban kapható vetőmagot, amely nincs csávázva. A reteknél például biztosan lehet kapni olyan vetőmagvakat, amelyek emberi fogyasztásra biztosan alkalmasak, négy-öt nap alatt kicsíráznak, s ezzel vitamin és ásványi elem bombát juttathatunk a szervezetbe, de a gazdaboltokban sokszor vannak egymás mellett a csávázott és a nem csávázott vetőmagok. Gyakran még drazsírozzák is ezeket, amellyel azt a kis tápanyag környezetet adják meg a növénykének, amelytől jobban és gyorsabban fejlődik.

Sokan kifogásolják azt, hogy nincs elég információ a kis tasakokon, tehát nem lehet megállapítani, hogy folyton növekvő paradicsomról van-e szó, vagy csak egy időszakban termőről. Három fajtakör van: determinált, fél determinált, vagy folyton növő. Ez mind a paradicsomra, mind pedig a paprikára érvényes. A növényvédőszerek oldaláról nézve például még a betűméretet is meghatározzák a címkén. Néhány éve a csávázott babra nem volt ráírva, hogy volt-e kezelve, vagy nem, ezért az akkor mesterségesen kialakított árpolitika alapján olcsóbb volt a vetőmag bab és volt, aki főzni vásárolta. Ez tehát óriási gondot okozhat, ezért a csávázásnál már színnel, felirattal is meg kell erősíteni azt, hogy az vegyszerrel kezelt termény.

A csávázás megelőző vegyszeres kezelés, legtöbb esetben a vetőmag kis lémennyiséggel (7-20l/t), valamilyen feltűnő színezék és hatóanyag, esetleg fejlődést serkentő hatóanyag kombinációval történő bevonását jelenti, de a szokványos nedves módszer mellett létezik száraz (por), habos, gél, illetve gáznemű eljárás is. Az előállított „színes mag” azon túl, hogy védettséget szerez a célzott kártékony szervezetekkel szemben, feltűnősége miatt nehéz összetéveszteni az emberi vagy állati fogyasztásra szánt tételekkel. További (bár talán elhanyagolható) előnye, hogy egyes magoknál például repcénél, megkönnyíti a vetésmélység ellenőrzését, színezete miatt egyszerűbb észrevenni a talaj felső rétegeiben. Létezik ezen túlmenően kemikáliákat mellőző csávázási módszer, vegyszermentes csávázás is, például hüvelyesek és káposztafélék magjait gyógynövényfőzetbe áztatják és egyéb anyagokkal például hamuval kezelik.

agrotrend.hu / növényvédőszer.hu

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.