2020.01.22., szerda , Vince,Artúr

Szántóföld

2019. augusztus 06. kedd • 11:42

Mikroszemcsékkel felturbózhatjuk az őszi káposztarepce indítását

A kelés és áttelelés kockázatát AMG S-Oil mikroszemcsés starterezéssel eredményesen csökkenthetjük.

Az őszi káposztarepce fontos és értékes kultúra, jól beilleszthető a vetésforgóba, de a biztonságos termesztéshez 600-700 mm csapadék szükséges megfelelő eloszlásban. A szárazabb területeken, hektikus csapadék viszonyok mellett fokozódik a termeszthetőség bizonytalansága, különösen megnő a kelési és ezzel együtt az áttelelési kockázat. Előfordul, hogy száraz talajba kerül a mag (mint a 2018-as évben is), a várt eső csak később vagy már túl későn érkezik meg, emiatt a kelés elhúzódik, így gyengén fejlett állománnyal indulunk neki a télnek. A kelés és áttelelés kockázatát AMG S-Oil mikroszemcsés starterezéssel eredményesen csökkenthetjük.

Miért starterezzük a repcét?

A mai repce hibridek nagy termőképességűek, de más szántóföldi kultúrákhoz képest meglehetősen magas a termesztés költsége, ezért csak jó terméseredménnyel tudjuk gazdaságossá tenni a termesztést. A költség fedezeti pontja közel 3 tonna/ha, akkor képződik haszon, ha ettől több terem meg hektáronként. A startertrágyázásnak az a célja, hogy javítsuk a kelési/áttelelési arányt, jobb eséllyel indítsuk az állományt. A kezdeti fejlődést úgy segítjük elő, hogy a keléshez szükséges tápanyagokat könnyen oldható, elérhető formában odakészítjük a magnak. Az indító, startertrágyázást szemcsés műtrágyákkal is elvégezhetjük legalább 50-70 kg/ha dózisban a felületre bedolgozva, de ennek csak a töredéke fog hasznosulni, nagyobb a költség, több a veszteség. Az AMG S-Oil mikroszemcséi kisebb költséggel tökéletes hasznosulást biztosítanak.

Célzott starterezés: AMG S-Oil mikrogranulátummal – kifejezetten olajos növényekre

A mikrogranulátumos formuláció alkalmas arra, hogy célzottan a vetőágyba juttassuk ki a mag mellé, ezáltal sokkal hatékonyabb a mag tápanyag kiszolgálása. Az AMG S-Oil már 15-30 kg/ha mennyiségben elegendő ahhoz, hogy minden egyes mag körül kialakulhasson a tápanyagegyensúly, a felületi kezeléshez képest így a tápanyag veszteségek elhanyagolhatóak. További előnye, hogy vetéssel egy menetben, mikrogranulátum-szóróval elvégezhető a kijuttatás, többletköltség ezzel nem jelentkezik. Ezzel az őszi nitrogénes fejtrágya megspórolható, a fejletlen gyökérzet miatt egyébként is gyenge a hasznosulása.  Az AMG S-Oil teljesen megfelel az olajos növények kezdeti tápanyagigényeinek, más pótlás nem szükséges. 

Hogyan működik az AMG S-Oil?  

Az AMG S-Oil mikroszemcséket célzottan a magágyba juttatjuk. A talajharmat is elegendő a lassú oldódáshoz. A csírázáshoz szükséges energiák így nem pazarlódnak el a tápanyagok felkutatására, ezért még akkor is dinamikusabb a kelés, ha nincsen elég nedvesség a talajban. Ez a dózis jól kiszolgálja a kelő mag tápanyagigényét. Sokkal gazdaságosabb, mint a teljes felület trágyázása, mert kizárólag a mag kiszolgálására összpontosít, a makroszemcsés trágyázás veszteségeit elkerüljük.

Melyek az AMG S-Oil starterezés előnyei?

  • Speciálisan olajos növények starterezéséhez kifejlesztve,
  • hamarabb eléri a biztonságos átteleléshez szükséges 8-10 leveles állapotot és a 25-30 centiméteres gyökérhosszúságot,  
  • Az őszi nitrogénezés megspórolható, a fejletlen gyökérzet keveset hasznosítana belőle, a téli csapadék úgyis kimossa a felesleget,
  • mikrogranulátum formában vetéssel egy menetben is kijuttatható,
  • költséghatékony, környezettudatos választás.

Gazdaságos, egyúttal hatékony módszer a repce jó indításához. Gazdaságos, mert az ajánlott dózisa csupán 15-30 kg/ha, és még így is lényegesen hatékonyabb, mint egy alaptrágya, mert ezzel nem az egész termőrétegben, csupán a mag kelési zónájában emeljük meg a tápanyagszintet. AMG S-Oil mikrogranulált starter műtrágyával biztonságosan lefedhetjük a repce mellett a napraforgó, minden káposztaféle teljes kezdeti tápanyagigényét.

Kifejezetten magas kén és bórtartalma speciálisan olajos növényekre és káposztafélékre került összeállításra, ezáltal magasabb olajtartalmat, jobb virágdifferenciálódást érhetünk el, és megelőzhetjük a mikroelemhiányból adódó betegségeket.

A magas kéntartalom jótékony a korai szárazanyag felhalmozáshoz, ezért elősegíti a repce jobb telelését még akkor is, amikor nincsen meg a megfelelő fejlettség. A kiugróan magas vízoldható foszfortartalom a jó hajszálgyökérrendszert támogatja, az óvatos nitrogén arány a kezdeti induláshoz elegendő. A könnyen felvehető kalcium a gyökérzetet védi gyökérgolyvára hajlamosító körülmények esetén, a cinktartalom a hazai talajokra jellemző cinkhiányt pótolja.

A termékért és további információért kattints a www.agrovacio.hu weboldalra!

agrotrend.hu / Agrováció

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.