2020.06.03., szerda , Klotild

Szántóföld

2020. március 19. csütörtök • 12:37

MINDEN NÖVÉNYEGYEDNEK EGYFORMA ESÉLY A TÁPANYAGOK ELÉRHETŐSÉGÉBEN

STARTERTRÁGYÁZÁS VETÉSSEL EGY MENETBEN

A fejlődés kritikus kezdeti szakaszában a növény gyökérzete még nem hálózza be a talajt és ahatóanyagok egyenetlen eloszlása miatt nem minden egyed jut a szükségestápanyagmennyiséghez. Startertrágyázás során vetéssel egy menetben közvetlen a maghoz vagy mag mellé juttatjuk ki a legfontosabb tápelemeket, így a kelő növényeknek egységes,könnyen elérhető és gyorsan felvehető ellátást biztosítunk. Ez a technológia nagyban hozzájárul azegyenletes állomány kialakulásához.

MELY TÁPELEMEK ELÉRHETOSÉGEA LEGFONTOSABB A FEJLŐDÉS KEZDETI SZAKASZÁBAN?

A csírázó növény a mag táplálószövetéből meríti az energiát és atápanyagot. Ez a tartalék azonban hamar elfogy és a növénynek agyenge gyökéren keresztül kell ellátnia magát. Ebben az időszakban alegfontosabb tápelemek a nitrogén, a foszfor, valamint kalászosok éskukorica esetében a cink. Legkevésbé a foszfor és a cink mozog atalajban, ezért a fejletlen gyökér számára ezek elérhetősége alegnehezebb.

NITROGÉN

A nitrogén könnyen mozog atalajban és általában megfelelőmennyiség áll rendelkezésre. Amag közelébe kijuttatva gyorsítjaa növekedést.

FOSZFOR

A foszfor minden energiaigényes élettani folyamat alapvetőeleme, hiszen a kémiai energia tárolásában és szállításábanfontos ATP molekula része. Ugyanakkor egyáltalán nem mozog atalajban, ezért ha a kicsi gyökér nem éri el megfelelőmennyiségben, lassul a fejlődés. Tetézi a bajt, hogy a talajban istöbb tényező korlátozhatja a felvehetőségét. Ha a mag közelébehelyezzük, akkor a növény keléskor könnyen eléri.

CINK

A cink többek között az AUXIN növekedési hormon szintézisébenjátszik fontos szerepet. Hiánya mind a gyökér, mind a szárfejlődését gátolja. A foszfor korlátozza a felvételét, ezért előnyös,ha a startertrágyában valamilyen segédanyag (szerves komplexképző,hatóanyag védelem, stb..) biztosítja a hasznosulását.Szántóföldi növényeink közül a kukorica a legérzékenyebb acinkhiányra.

STARTERTRÁGYÁZÁSI TECHNOLÓGIÁK

Startertrágyázásra többféle lehetőségünk van. Különböző termékekfelhasználásához eltérő kijuttató egységek szükségesek. A termékekés a technológia kiválasztásához, valamint a dózis beállításáhozérdemes néhány szempontot figyelembe venni.

GRANULÁLT STARTERTRÁGYA A MAG MELLÉ

Granulált startertrágyákkal nagy dózisú (100-200 kg/ha) tápanyag kijuttatás is lehetséges, ami akár alaptrágyázás nélkül isképes biztosítani a vegetáció alatt szükséges hatóanyagokat. A granulátumot a vetésnél 5-10 cm távolságra helyezzük amag mellé és alá, így amikor a gyökér eléri ezt a hosszúságot, hozzáfér a kijuttatott tápanyaghoz. A magas káliumtartalmústartertrágyázás kerülendő, mert száraz időben megnöveli a talaj só koncentrációját és ez káros a csírára.

MIKROGRANULÁLT STARTERTRÁGYA KÖZVETLEN A MAGHOZ

A mikro granulátum használata során közvetlen a maghoz juttatjuk a kis dózisú (15-25 kg/ha) startertrágyát. Előnye azazonnali segítség, mivel a kis szemcsék rendkívül gyorsan oldódnak. Ezzel a technológiával maximum 7-8 kg/ha P₂O₅hatóanyagot juttatunk ki, hiszen csak a gyökérváltásig szükséges „etetni” a növényt és ezzel biztonságban tudni az igényeit.A gyökérváltás után a növény már eléri a talajban a szükséges mennyiséget, de ennek feltétele a talaj megfelelő tápanyag ellátottsága. Ezt szükség esetén alaptrágyázással vagy granulált startertrágyázással kell biztosítani.

FOLYÉKONY STARTERTRÁGYA KÖZVETLEN A MAGHOZ

A maghoz folyékony formában is tudunk startertrágyát juttatni. A mikro granulátumhoz hasonlóan itt is a gyors segítség acél, könnyen felvehető, kis dózisú, koncentrált hatóanyag biztosításával. Mivel oldat formájában tartalmazza atápanyagokat, ezért száraz körülmények között is könnyű a felvehetősége. A kijuttatás megoldható cégünktől ismegvásárolható, speciális eszközökkel.

PRÉMIUM STARTERTRÁGYA PORTFÓLIÓ AZ ALBA MILAGRO TERMÉKPALETTÁJÁN

  • HUMIFERT granulált startertrágyák
  • GERMINATOR mikro granulátumok
  • POLYPHOS folyékony startertrágyák

A termékek pontos összetételéről és speciális hatásukról itt olvashat többet, vagy hívja szaktanácsadóját, akinek elérhetőségét itt találja meg!

agrotrend.hu / Alba Milagro

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.