2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Szántóföld

2018. november 19. hétfő • 09:01

Mire figyeljünk őszi kultúráink nitrogén ellátásánál

A tápelemek közül a nitrogén áll az egyik legszorosabb kapcsolatban a termés mennyiségével és minőségével. Hiánya gátolja a növekedést, túlzott jelenléte terméscsökkenést és minőségromlást okoz.

Éppen ezért utánpótlásakor érdemes figyelmet fordítanunk arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű hatóanyag álljon a növény rendelkezésére. Emellett nem árt figyelmet szentelnünk a különböző hatóanyagformák felvehetőségének valamint a kijuttatott hatóanyag veszteségekkel szembeni védelmének is.

A nitrogén hasznosulásának problémái

A búza és a repce kezdeti fejlődésénél a legfontosabb, hogy kellő nagyságú gyökérzettel rendelkezzen a növény a tápanyagok felvehetőségének maximalizálása érdekében. Emellett nagyon fontos, hogy megfelelő mértékű vegetatív tömeget is fejlesszen a növény, hogy a tavaszi vegetáció indulásakor ne hátrányból startoljon. Az elmúlt években kialakult egy trend az intenzív technológiát használók körében, ahol az őszi vetésű növények nitrogén ellátása ősszel nagyobb súlyt kapott. A intenzív bőtermő és hibrid búzáknál a növény nitrogén hatóanyag-igényének jelentős részét ősszel juttatják ki. Ezen technológia sikeréhez természetesen az időjárásnak is hozzá kell járulnia, de sok esetben ez a technológia az elmúlt években jó eredményeket hozott. Vannak azonban rizikós pontjai ennek a technológiának, mint például hatóanyagveszteségek (kimosódás, elillanás), illetve a kultúra túl fejlett állapotának előidézése (túl nagy vegetatív tömeg), ami hótakaró nélkül érkező fagy esetén jelentős károkat okozhat. Ezen körülmények miatt nagyon fontos, hogy milyen fejtrágyázási stratégiát és milyen nitrogén formákat választunk


A gyengébb lombozat (bal oldalon) nem feltétlenül jelent rosszabb kondíciót ősszel a repcében - fotó: Timac Agro

A vegetáció tavaszi újraindulásnál a levelek és gyökérzet reprodukálása miatt növények nitrogénfelvétele ugrásszerűen megnő. Az ekkor kijuttatott fejtrágyák fontos komponensei a kén és a magnézium, mely tápelemek megfelelő módon segítik a nitrogén beépülését, valamint a növények anyagcsere folyamataiban a nitrogénnel együtt hasznosulnak (szinergisták). Együttes pótlásukkal gyorsíthatjuk a tavaszi szervek képződését, javíthatjuk a termés-differenciálódás eredményességét és a kiegyensúlyozott fejlődést.  


A nitrogén szerepe a növény életében - fotó: Timac Agro

A nitrogén-utánpótlás kihívásai

A fejtrágyázás során igazi kihívást jelent a gyökérzóna ásványi nitrogén tartalmának megfelelő szinten tartása és a veszteségek csökkentése. A nitrát formájában jelenlévő nitrogén különösen érzékeny a kimosódásra (szemben az ammóniummal), ezért kézenfekvő megoldásnak tűnik az ammóniumot nitráttá alakító folyamat, a nitrifikáció mikrobiális gátlása. Magyarországon is rendelkezésre állnak olyan inhibitorok, melyekkel ez megoldható.

Veszteségcsökkentés és hatékonyságjavítás

A Timac AGRO szilárd és folyékony nitrogén tartalmú műtrágyáival igyekszik megfelelni a napjaink fejtrágyázással kapcsolatos kihívásainak.

A SULFAMMO termékcsalád speciális Ca tartalmának köszönhetően kiküszöböli a nitrogén savanyító hatását, emellett növeli a talaj bakteriális tevékenységét, feltárva ezzel a tartalék tápanyagokat a növények számára. N-PROCESS biostimulátor komplexe megvédi a karbamid hatóanyagot a gyors hidrolízistől, így hosszantartó nitrogén leadást tesz lehetővé. A komplex indol származékai aktiválják a növény nitrát- és nitrit-reduktáz enzimeinek szintézisét, ami fokozza a tápanyag beépülését és fehérjék képződését, intenzívebbé téve a fejlődés ütemét.


Az N-PROCESS kettős enzimaktiváló hatása a növényen belül - ábra: Timac Agro

A Timac AGRO a folyékony fejtrágyák fejlesztésében is egyedi utat jelentő, komplexebb megoldásokat nyújt.

EXCELIS termékeinkkel nem csak a hatóanyag védelemben, hanem a növény nitrogén felvételének és a talaj nitrogén szolgáltató képességének szabályozásában rejlő lehetőségeket is kihasználhatjuk. Ezt a hatást a RHIZOVIT komplex biostimulátorai biztosítják. Az LCN az ureáz enzim inhibitoraként gátolja a karbamid átalakulását, ezáltal csökkenti az elillanásra és kimosódásra hajlamos elemek túlzott jelenlétét, valamint hosszan tartó felvételt biztosít a növények számára. A polikarboxil-metil-észter az ásványosodásért felelős baktériumok szaporodást serkentve növeli a tápanyagok feltáródását, mobilizálva ezzel a tartalék tápanyagokat. A HTB fokozza a gyökerek tápanyagfelvételét, támogatva ezzel az így keletkezett többlet tápanyag hasznosulását.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését a fenti témával kapcsolatban, forduljon bizalommal a Timac AGRO növénytermesztési szaktanácsadóihoz.

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.